Radikáli už ovládli západosýrsku provinciu Idlib

Radikáli napojení na teroristickú organizáciu al-Kajdá majú až na niekoľko šiítských dedín plne pod kontrolou západosýrsku provinciu Idlib. Vo štvrtok obsadili mesto Aríha, ktoré bolo poslednou baštou sýrskej armády.

29.05.2015 13:17 , aktualizované: 13:34
Aríha, Sýria, Islamský štát, sunniti, šiíti,... Foto: ,
Obyvatelia mesta Aríha
debata (7)

V Iraku zároveň vzrástol počet obetí nočných atentátov na dva veľké hotely, kde zomrelo 15 ľudí a viac ako 42 sa zranilo.

Austrálska polícia medzitým oznámila, že k radikálom z hnutia Islamský štát (IS) sa prihlásilo 12 mladých Austrálčaniek, ktoré organizácia získala prostredníctvom sociálnych sietí.

Idlib leží na severozápade Sýrie a prilieha k prímorskej provincii Latákíja, ktorá je domovom šiítskej menšiny alávitov, z ktorej pochádza väčšina členov vlády v Damasku. V Idlibe proti vojsku bojuje front An-Nusrat a jeho spojenci.

Vládne jednotky tam ovládajú už len niekoľko dedín pri hranici s Tureckom. Z mesta Aríha svedkovia videli odchádzať desiatky vojenských áut.

Sýrski exiloví ochrancovia ľudských práv, ktorí situáciu sledujú prostredníctvom svojich informátorov v Sýrii, oznámili, že radikáli mesto vybojovali za niekoľko hodín, čo sa vzhľadom na veľké vojenské posádky nečakalo a predpokladalo sa, že bitka bude ťažšia.

V meste Aríha žije asi 40-tisíc obyvateľov a väčšina z nich vyznáva sunnitský islam. V tamojšej posádke slúžilo niekoľko tisíc vojakov.

Austrálska polícia potom uviedla, že získala informácie o 12 ženách z Melbourne vo veku 18 až 29 rokov, ktoré sa rozhodli pridať k IS. Piatim z nich sa podarilo dostať do oblastí, kde táto organizácia bojuje.

Štyri polícia zadržala v Turecku a odtiaľ ich úrady vrátili do Austrálie. Jednu ženu zastavili colníci ešte v Austrálii a o pobyte zvyšných dvoch polícia nemá informácie.

Polícia sa obrátila na psychológov, aby pomohli objasniť, čo ženy k rozhodnutiu pripojiť sa k IS viedlo. „Domnievame sa, že podliehajú romantickému dojmu o živote v bojových zónach,“ povedala Tracy Linfordová z policajného komisariát austrálskeho štátu Viktória.

Austrália chystá nový protiteroristický zákon, ktorý okrem iného umožní odobrať austrálske občianstvo osobám spojeným s terorizmom.

Do Iraku a Sýrie odišlo do radov Islamského štátu viac ako 100 Austrálčanov a najmenej 30 z nich podľa agentúry AFP prišlo o život.

Turecká tajná služba vraj chcela dodať zbrane sýrskym radikálom

Turecká tajná služba MIT vraj chcela dodať na začiatku roku 2014 zbrane radikálnym islamistom bojujúcim v Sýrii proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Naznačujú to fotografie a video, ktoré v piatok na svojich webových stránkach aj vo svojej tlačenej verzii zverejnil turecký opozičný denník Cumhuriyet.

Ankara akékoľvek dodávky zbraní do Sýrie dlhodobo popiera.

Mínometné strely, náboje a granátomety boli ukryté na nákladných vozňoch pod zásielkou liekov, ktorú podľa oficiálnych údajov vypravila do Sýrie jedna z tureckých humanitárnych organizácií.

V skutočnosti však podľa denníka Cumhuriyet za dodávkou stála turecká tajná služba, ktorá chcela podporiť sýrsku opozíciu bojujúcu proti Asadovu režimu, a to vrátane radikálnych islamistov z frontu An-Nusrat napojených na teroristickú organizáciu al-Kajdá.

Turecký štátny zástupca, ktorý pohraničníkov v januári 2014 na konvoj upozornil a nariadil jeho zastavenie kvôli podozreniu z pokusu o pašovanie zbraní do Sýrie, prišiel podľa agentúry AFP neskôr až do odvolania o svoje miesto.

Turecká vláda odmieta akékoľvek zapojenie MIT do údajnej dodávky zbraní pre sýrskych rebelov. Na prípad uvalila informačné embargo. Vyšetrovanie, ktoré úrady v prípade začali, viedlo k zatknutiu už asi päťdesiatky ľudí z radov polície, armády a justície.

Prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil z vyvolania škandálu svojho dlhoročného rivala Fethullaha Gulena. Cumhuriyet s odhalením prišiel krátko pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami. Tie sa budú konať už 7. júna.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #Sýria #Turecko #Islamský štát