USA vyškrtli Kubu zo zoznamu krajín podporujúcich terorizmus

Spojené štáty formálne vyškrtli Kubu zo zoznamu krajín podporujúcich terorizmus. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničných vecí. Vymazanie Kuby z čiernej listiny je kľúčovým krokom pre obnovenie diplomatických vzťahov, ktoré sa prerušili po kubánskom komunistickom prevrate z roku 1959.

29.05.2015 18:20
debata (68)

Teraz sa očakáva, že Havana i Washington opäť otvoria svoje veľvyslanectvá. Termín, kedy k tomu dôjde, nie je zatiaľ známy.

Kuba bola na americkom zozname štátov podporujúcich terorizmus 33 rokov. V rámci politického uzmierenia oboch krajín oznámil americký prezident Barack Obama v polovici apríla Kongresu, že chce Kubu z listiny vyškrtnúť. Zákonodarcovia potom mali 45 dní na to, aby sa proti Obamovmu zámeru ohradili, námietky však nezniesli. Lehoda v piatok vypršala, čím sa pre Obamovo rozhodnutie otvorila cesta.

Dátum otvorenia zastupiteľských úradov, ktoré sú pol storočia zatvorené, však stále nie je jasný. Kubánsky prezident Raúl Castro tento mesiac naznačil, že ambasády by mohli začať fungovať hneď po tom, čo USA vyškrtnú Kubu zo zoznamu.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #Kuba #čierny zoznam