Máme právo na jadrové zbrane na Kryme, tvrdí ruský diplomat

Rusko má právo rozmiestniť jadrové zbrane kdekoľvek na svojom území vrátane anektovaného polostrova Krym.

01.06.2015 14:12
debata (29)

V pondelok to vyhlásil riaditeľ odboru kontroly zbraní na ruskom ministerstve zahraničia Michail Uljanov, ktorý poskytol rozhovor ruskej tlačovej agentúre RIA Novosti. Reagoval tak na kritiku zo strany ukrajinského ministra zahraničia Pavla Klimkina, podľa ktorého by bolo rozmiestnenie atómových zbraní na Kryme porušením medzinárodných záväzkov Ruska vrátane Zmluvy o nešírení jadrových zbraní.

„Rusko má bezvýhradné právo rozmiestniť v prípade potreby jadrové zbrane na svojom území vrátane Krymského polostrova,“ vyhlásil Uljanov a dodal, že minister Klimkin mylne vychádza z predpokladu, že Krym stále patrí Ukrajine a rozmiestnenie atómového arzenálu by tak poškodilo bezjadrový štatút Ukrajiny. Uljanov tiež povedal, že Klimkinove slová by sa dali vyložiť aj ako nepriamy útok proti USA, ktoré majú jadrové zbrane v niektorých európskych krajinách, čím taktiež potom porušujú ich bezjadrový charakter.

Ruské ministerstvo obrany nedávno informovalo, že na Krym posiela nadzvukové bojové lietadlá typu Tu-22M3, ktoré sú schopné niesť jadrové zbrane. Neuviedlo však, či sú bombardéry nukleárnymi hlavicami aj vybavené. Ukrajinská vláda tvrdí, že Moskva chce na Kryme rozmiestniť aj protiraketové systémy Iskander.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #jadrové zbrane #Krym