Gruzínsko hrozí Saakašvilimu odobratím občianstva

Gruzínska vláda pohrozila exprezidentovi Michailovi Saakašviliho odobratím občianstva v reakcii na piatkové získanie toho ukrajinského, čo mu umožnilo následné vymenovanie za vedúceho predstaviteľa juhovýchodnej Odeskej oblasti prezidentom Petrom Porošenkom.

01.06.2015 22:31
debata (18)

Súčasný prezident kaukazskej republiky Giorgi Margvelašvili situáciu označil za „urážku krajiny“. Ministerka spravodlivosti Tea Culukianiová v tejto veci potvrdila, že Saakašvili zostane gruzínskym občanom, kým to súčasná hlava štátu špeciálnym dekrétom nezmení. Ako povedala, „nechajme to nad ním visieť ako Damoklov meč, bude to politické rozhodnutie a urobíme to, keď budeme chcieť“.

Saakašviliho k moci v Gruzínsku vyniesla takzvaná ružová revolúcia z roku 2003. Prozápadný líder a úzky spojenec USA sa však postupne dostával pod paľbu kritiky pre svoje autoritárske praktiky. V roku 2008 navyše zatiahol krajinu do vojny s Ruskom, pre ktoré je odvtedy nežiadanou osobou.

Pri moci sa napriek mohutným protestom udržal, no parlamentné voľby v roku 2012 jeho hnutie prehralo a k moci sa dostala opozícia. Nová vláda navyše začala vyšetrovania a stíhania členov jeho vlád. Samotného exprezidenta stíhajú pre prekročenie právomocí či použitia sily voči demonštrantom pred deviatimi rokmi. Následne však odišiel do USA a vo februári ho Porošenko vymenoval za hlavného poradcu vlády pre reformy.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Gruzínsko #Michail Saakašvili