Južná Kórea úspešne otestovala balistické rakety

Južná Kórea v stredu oznámila, že vykonala úspešný test svojich dvoch balistických rakiet, ktoré sú schopné zasiahnuť celé územie nepriateľskej KĽDR. Informovala o tom agentúra AP.

03.06.2015 10:26
debata (3)

Skúška sa uskutočnila v čase pokračujúceho napätia medzi oboma Kóreami, ktoré podnecuje predovšetkým severokórejský jadrový a raketový program. KĽDR v máji uviedla, že úspešne otestovala podmorskú balistickú strelu odpálenú z ponorky a disponuje technológiou umožňujúcou jej vyrobiť jadrové hlavice pre rakety.

Juhokórejské ministerstvo obrany oznámilo, že rakety s doletom viac ako 500 kilometrov boli odpálené z testovacieho zariadenia na juhu krajiny.

Dohoda medzi Spojenými štátmi a Južnou Kóreou z roku 2012 umožnila Soulu vlastniť rakety dlhšieho doletu, aby krajiny dokázali lepšie čeliť severokórejskej jadrovej a raketovej hrozbe. Predchádzajúca dohoda USA a Južnej Kórey Soulu nedovoľovala vyvíjať a rozmiestňovať balistické strely s doletom dlhším ako 300 kilometrov.

Severná Kórea novú dohodu označila za sprisahanie s cieľom vyvolať vojnu. KĽDR za vývoj svojich striel dlhého doletu a za nukleárne skúšky čelí tvrdým medzinárodným sankciám.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea #balistické rakety