Predseda Európskeho parlamentu obmedzil vstup ruským diplomatom do budov

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz obmedzil v utorok ruským diplomatom vstup do parlamentných budov. Reagoval tak na nedávno zverejnený zoznam európskych politikov a predstaviteľov, ktorí nemôžu cestovať do Ruska.

03.06.2015 13:05
martin schulz Foto:
Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.
debata (34)

Do europarlamentu môže naďalej vstúpiť len ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Čižov a jeden ďalší ruskou stranou dopredu určený diplomat.

Pracovníci europarlamentu v tomto zmysle vysvetlili nejednoznačnú utorkovú tlačovú správu, ktorú si niekoľko svetových médií neinterpretovalo správne. Anglický text si v opačnom zmysle, teda ako oznámenie o zákaze vstupu pre Čižova a ďalšieho nemenovaného diplomata, vyložili zahraničné médiá, ktoré v utorok večer citovala ČTK.

Zákaz sa týka, teda s výnimkou pre veľvyslanca a jedného ďalšieho človeka, týka všetkých ruských diplomatov v Bruseli, ktorí majú v súčasnosti stály prístup do europarlamentu. Príslušné povolenia má v súčasnosti desať diplomatov, osem bude zákazom postihnutých.

Schulz svoje rozhodnutie uverejnil po stretnutí s Čížovom, ktorému povedal, že ruská strana nedokázala svoje rozhodnutie o zákaze vstupu pre 89 ľudí v súlade s medzinárodným právom transparentne zdôvodniť. Voči tomuto zákazu sa nemajú možnosť brániť ani odvolať.

Minulý piatok fínska televízia YLE zverejnila zoznam mien 89 politicky aktívnych osobností z Európskej únie, pre ktoré platí zákaz vstupu do Ruska. Reštrikcia zo strany EP podľa Schulza potrvá tak dlho, kým Kremeľ „čiernu listinu“ nezruší. Moskva uviedla, že zoznam je odpoveďou na sankcie, ktoré dvadsaťosmička uvalila na niektorých ruských predstaviteľov v súvislosti s krízou na Ukrajine.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #zákaz vstupu #predseda #ruskí diplomati