Koľko radikálov z ISIL je mŕtvych? USA hovoria, že desaťtisíc

Islamský štát (ISIL) je mimoriadne húževnatý protivník. Priznal to štátny tajomník amerického ministerstva zahraničných vecí Tony Blinken. Vyhlásil však tiež, že koalícii, ktorá bojuje s ISIL, sa v Iraku a Sýrii podarilo zlikvidovať už okolo 10-tisíc jeho členov.

05.06.2015 07:43
siiti, Irak, Fallúdža Foto: ,
Príslušníci šiitských oddielov, ktoré neďaleko irackej Fallúdže bojujú s Islamským štátom.
debata (16)

"Keď bojujete so silou, akou je Daesh, čo je teroristická organizácia s totalitnou ideológiou, ktorá sa nebojí smrti, tak sme zaznamenali, že Daesh utrpel ohromné straty. Viac ako 10-tisíc ľudí od začiatku operácie. A to bude mať efekt,“ vyhlásil Blinken pre rádio France Inter počas parížskeho stretnutia koalície bojujúcej s ISIL.

Zverejnené čísla

Daesh je iný termín pre Islamský štát, ktorý údajne teroristi neznášajú. USA doteraz nezverejňovali čísla, koľko radikálov z ISIL bolo v pokračujúcom konflikte zabitých. Už skôr sa objavili niektoré odhady, ale americký Pentagon tvrdil, že na základe takejto štatistiky sa neposudzujú úspechy v boji s Islamským štátom. Jedným z dôvodov, prečo sú Američania opatrní, je aj to, že počas vojny vo Vietname zverejňovali Spojené štáty počty zabitých nepriateľov. Malo to byť meradlo, že vojenská kampaň funguje.

"Nie je dôvod myslieť si, že zverejnené číslo je nepresné,“ reagoval podľa televízie NBC na Blinkenove slová Josh Earnest, hovorca amerického prezidenta Baracka Obamu.

Spojené štáty na pozície ISIL prvý raz letecky zaútočili v auguste minulého roku. Určite prispeli k tomu, že spomalili postup Islamského štátu, ale v žiadnom prípade ho úplne nezastavili. Ukázali to aj najnovšie úspechy ISIL, keď v Iraku obsadili mesto Ramádí a v Sýrii zase starovekú Palmýru. Podľa niektorých odborníkov je preto Blinkenovo vyhlásenie aj snahou poukázať na to, že boj s teroristami je v istých oblastiach úspešný.

"Denne míňame milióny, teda v istom momente chcete povedať, čo sa podarilo dosiahnuť,“ vyhlásil pre NBC bezpečnostný analytik Patrik Skinner z konzultačnej spoločnosti Soufan Group.

Blinken sa nevyjadril presne, ako došiel k číslu desaťtisíc. V tejto štatistike by však mali byť všetci zabití radikáli. Teda tí, ktorí zahynuli pri leteckých útokoch, ako aj v bojoch s kurdskými či irackými jednotkami.

Je veľmi ťažké nezávisle overiť, nakoľko sa Blinkenove počty blížia skutočnosti. Francúzsky expert na islamských radikálov Mathieu Guidère z Toulouskej univerzity ich však vidí ako pomerne reálne.

"Toto číslo sa dá overiť sledovaním komunikácie ISIL a ich zverejnených nahrávok o takzvaných martýroch,“ uviedol pre Pravdu odborník. "Moja štatistika, ktorú ďalej porovnávam s vyhláseniami Islamského štátu, ukazuje, že od augusta 2014 prišiel ISIL o sedem- až osemtisíc bojovníkov. Z toho dve tretiny zabili v Iraku a tretinu v Sýrii a asi päťsto mŕtvych sú zahraniční radikáli, ktorí sa pridali k Islamskému štátu,“ vysvetlil riaditeľ Programu na sledovanie radikalizmu.

Koľko mužov má však celkovo k dispozícii ISIL? Odhady sa mimoriadne rôznia. Vlani na jeseň kurdskí predstavitelia hovorili, že ich je až 200-tisíc, odhad americkej CIA bol približne 31-tisíc. Vo februári 2015 americký expert na terorizmus Daveed Gartenstein-Ross uviedol, že Islamský štát by mohol postaviť okolo 100-tisíc bojovníkov. Odborník prišiel k tomuto číslu, keď porovnával, aké veľké územie ISIL ovláda a ako efektívne ho spravuje.

Politické riešenia

Odhady sú však skutočne len odhadmi, najmä pre rýchlo sa meniacu situáciu. V stredu viacero vplyvných sunnitských kmeňov v okolí irackej Fallúdže zverejnilo sľub vernosti ISIL. Nie je však jasné, či budú skutočne bojovať na strane Islamského štátu. Môže ísť aj o politickú výstrahu Bagdadu, kde napriek snahám o nájdenie kompromisu stále držia vládu v rukách najmä šiiti. Okrem verbovania bojovníkov v Iraku a Sýrii zaznamenáva ISIL stály prísun nových síl zo zahraničia.

"Veľkým nedostatkom boja s Islamským štátom je, že sa málo sústredíme na politické prejavy problému. Teda nestabilitu v Sýrii a narastajúcu sektársku vojnu v Iraku,“ reagovala pre Pravdu Natasha Underhillová, odborníčka na terorizmus z Nottingham Trent University. "Tieto problémy umožňujú ISIL šíriť svoje územné ambície. A zároveň Islamskému štátu pomáhajú získavať si podporu u tých, ktorí cítia, že sa o nich nestará vláda,“ pripomenula expertka.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irak #Islamský štát