Radikáli z Islamského štátu vyzývajú k džihádu na Balkáne

Islamisti hlásiaci sa k radikálnej organizácii Islamský štát (IS) vyzvali k "svätej vojne" (džihádu) na Balkáne. Urobili tak vo videoprehlásení, o ktorom v piatok, deň pred návštevou pápeža Františka v Bosne, informovali miestne médiá.

05.06.2015 21:41
debata (13)
Videozáznam dlhý 21 minút mal logo produkčnej spoločnosti zaoberajúcou sa propagáciou IS a bol podobný iným materiálom vysielaným touto organizáciou. Dátum, kedy bol zhotovený, nebolo možné určiť. Na snímke je vidieť desiatku osôb údajne pochádzajúcich z Bosny, Albánska a Kosova.

Nejde o prvé video, na ktorom islamisti z Balkánu vyzývajú k „svätej vojne“, avšak tentoraz je jeho dopad väčší vzhľadom k ceste Františka do Bosny. Aj keď neobsahuje žiadnu zmienku o sobotňajšej návšteve najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi v Sarajeve, obavy vyvoláva. Jeden z kosovských Albáncov, ktorý sa predstavil ako Abú Mukatil Al-Kosovo, vyhlásil, že „neveriaci“ na Balkáne čakajú „strašné dni“.

Predpokladá sa, že pápeža v bosnianskej metropole privíta 100 000 ľudí. Omša, ktorú bude slúžiť na sarajevskom olympijskom štadióne, by sa malo zúčastniť 65 000 veriacich.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Balkán #džihád #Islamský štát #videozáznam #islamskí radikáli