UNICEF: Konflikt na Ukrajine pripravil o život 68 detí

V dôsledku konfliktu na východe Ukrajiny zomrelo 68 detí a 176 sa ich zranilo. Postihnutých konfliktom ich bolo od marca 2014 dohromady najmenej 1,7 milióna. O údajoch platných k 1. máju v stredu podľa ruskej agentúry TASS informovala tlačová služba Detského fondu OSN (UNICEF).

10.06.2015 20:00
debata (25)

V rámci 1,7 milióna detí postihnutých konfliktom v Donbase je aj 161 358 tých, ktoré sú registrované medzi vnútornými utečencami. To sú ľudia, ktorí boli nútení opustiť domov, ale zostali na území svojej krajiny.

Úrady samozvanej Doneckej ľudovej republiky tvrdia, že sa snažia obnoviť ekonomiku Donbasu, pričom deti sú pre nich hlavnou prioritou. Kyjev však údajne uplatňuje sociálnu a hospodársku blokádu oblasti.

Šéf kancelárie „prezidenta“ proruskej Doneckej ľudovej republiky Maksim Leščenko povedal, že zhruba 10 000 detí by malo odísť na prázdniny do Ruska, konkrétne do Stavropoľskej a Rostovskej oblasti a na anektovaný Krym. Najskôr sa vraj rekreačné zariadenia ujmú sirôt, detí z veľkých rodín a talentovaných detí.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Unicef #kríza na Ukrajine