Talianska polícia násilím odviedla imigrantov z hraníc s Francúzskom

Talianska polícia v utorok násilím odviedla z prechodu Ventimiglia na hraniciach s Francúzskom desiatky utečencov, ktorí tu piaty deň protestovali proti prísnym kontrolám brániacim im v ceste na sever.

16.06.2015 13:00
utečenci, taliansko, polícia, hranice, francúzsko Foto: ,
Policajná eskorta musela utečencov čakajúcich na francúzskych hraniciach odniesť proti ich vôli.
debata (18)

Podľa talianskeho ministra vnútra Angela Alfana je táto situácia dôkazom toho, že imigranti nechcú zostávať v krajine, ktorá žiada ďalšie európske štáty, aby sa o časť z nich postarali. O situácii utečencov v utorok Alfana v Luxemburgu rokuje s ministrami vnútra ostatných krajín EÚ.

Pri zásahu, ktorému sa utečenci pochádzajúcich predovšetkým zo Sudánu či Eritrey bránili, polícia ich naložila do autobusu Červeného kríža, ktorý ich odviezol do utečeneckého tábora. Alfano túto situáciu, pri ktorej kvôli novozavedeným kontrolám musela na hranici zasiahnuť talianska polícia a Rím sa dostal do sporu s Parížom, nazval „fackou do tváre Európy“.

Množstvo utečencov podľa neho v Taliansku zostať nechce a preto by ich mali prijať ďalšie krajiny. Napriek tomu, že Schengenská dohoda umožňuje voľný pohyb osôb medzi väčšinou krajín EÚ, posilnilo Francúzsko v posledných dňoch kontroly na hraniciach s Talianskom. Nepúšťa do krajiny imigrantov, ktorí sa potom vracajú do talianskeho vnútrozemia. Až do pondelka podobný postup uplatňovalo aj Rakúsko.

Medzi skupinou utečencov boli ženy aj deti. Foto: Reuters, ERIC GAILLARD
utečenci, taliansko, polícia, hranice, francúzsko Medzi skupinou utečencov boli ženy aj deti.

Alfanov francúzsky kolega Bernard Cazeneuve vyhlásil, že nejde o uzavretie hraníc, ale o kontroly, ktoré schengenské pravidlá povoľujú. „Je normálne, že imigrantov posielame späť do Talianska, pretože je to schengenská krajina, do ktorej prišli,“ vyhlásil podľa spravodajského webu corriere.it Cazeneuve.

Taliansko má kvôli nepriechodnosti hranice problémy s ďalšími stovkami utečencov, ktorí uviazli na vlakových staniciach v snahe odísť z krajiny a úrady pre nich museli zriadiť núdzové stanové tábory.

Rím chce kvôli prílivu imigrantov, aby krajiny EÚ prejavili väčšiu solidaritu a zmenu azylovej politiky, ku ktorej by mohlo patriť aj stanovenie kvót pre prijímanie utečencov jednotlivými štátmi. Kvôli odporu desiatok členských krajín však bude podľa európskych diplomatov v najbližšej budúcnosti systém ťažké presadiť. Situáciu má riešiť summit EÚ na konci mesiaca.

Sýrski migranti na gréckom ostrove Lesbos.
Salim, desaťmesačné dieťa zo Sýrie, spí medzi...
+15Sýrski migranti na gréckom ostrove Lesbos.
18 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Francúzsko #hranice #utečenci #policajný zásah