Dánsku premiérku porazili populisti

Historicky prvá žena na čele dánskej vlády skončila. Helle Thorningová-Schmidtová v piatok podala demisiu a odstúpila i z postu predsedníčky sociálnych demokratov. Jej strana síce vo štvrtkových voľbách získala najviac hlasov, nemá však dostatočne silných koaličných partnerov a mieri preto do opozície.

20.06.2015 13:48
debata (14)
Odstupujúca dánska premiérka Helle... Foto: SITA/AP, Jens Dresling
Helle Thorningová–Schmidtová Odstupujúca dánska premiérka Helle Thorningová–Schmidtová a jej predchodca a pravdepodobný nástupca Lars Lökke Rasmussen.

Tesnú väčšinu o jediný poslanecký mandát získal vďaka nečakanému triumfu euroskeptickej a protiprisťaho­valeckej Dánskej ľudovej strany pravicový blok. Jeho líder Lars Lökke Rasmussen, vodca Liberálnej strany Venstre, už oznámil, že sa pokúsi zostaviť novú vládu.

„Voľby sme nevyhrali, porážku sme utrpeli na cieľovej čiare,“ vyhlásila odstupujúca premiérka. „Schopnosť viesť spočíva v tom, že odstúpite v správnej chvíli. A tá teraz nastala,“ dodala politička, ktorá stratila priazeň voličov pre úsporné opatrenia. Parlamentné voľby vypísala v nádeji, že oživenie ekonomiky, ktoré nasledovalo po nepopulárnych reformách, jej pomôže k znovuzvoleniu.

Budeme tam, kde je politický vplyv najväčší. Ak to bude vo vláde, potom budeme vo vláde. Ak to bude mimo vlády, tak budeme mimo vlády. Pre nás je podstatný politický vplyv a nie ministerské funkcie.
Kristian Thulesen Dahl, vodca populistických ľudovcov

Pri rozhodovaní však u Dánov napokon rozhodli ich obavy z prílevu žiadateľov o azyl, ktorý sa za posledných päť rokov zoštvornásobil. Dánsko, kde prisťahovalci tvoria už 12 percent z celkových 5,6 milióna obyvateľov, vlani prijalo ďalších štrnásťtisíc utečencov. A hoci kritiku prílišného otvorenia sa krajiny prisťahovalcom vo volebnej kampani prevzali rovnako sociálni demokrati, ako aj liberáli, najviac s ňou u voličov zabodovali ľudovci, ktorí už dlhé roky rázne vystupujú proti prijímaniu imigrantov a ich štedrej sociálnej podpore.

O rolu premiéra sa hlási Rasmussen, ktorý stál na čele vlády už v rokoch 2009 až 2011. „Získali sme príležitosť ujať sa vedúcej úlohy v Dánsku. Berieme na seba ten záväzok,“ vyhlásil, hoci jeho strana skončila až na treťom mieste. Podľa pozorovateľov ho však pri zostavovaní koalície čaká ťažká úloha, a to napriek tomu, že populistickí a xenofóbni ľudovci prvý raz za dvadsať rokov svojej existencie naznačili, že zvážia možnosť vstupu do vlády.

„Budeme tam, kde je politický vplyv najväčší,“ vyhlásil vodca ľudovcov Kristian Thulesen Dahl po tom, čo už vedel, že jeho strana, ktorá si oproti predchádzajúcim voľbám takmer zdvojnásobila volebný zisk, bude druhou najsilnejšou v dánskom parlamente. „Ak to bude vo vláde, potom budeme vo vláde. Ak to bude mimo vlády, tak budeme mimo vlády. Pre nás je podstatný politický vplyv a nie ministerské funkcie,“ vyhlásil šéf strany, ktorá už z minulosti má skúsenosti z presadzovania svojho protiprisťaho­valeckého programu výmenou za podporu menšinového kabinetu.

Liberáli i ľudovci majú na mnohé politické otázky podobný názor. Obe strany napríklad podporujú snahy Londýna o reformu vzťahov medzi Európskou úniou a tými členskými krajinami, ktoré si želajú viac samostatnosti pre národné vlády. Ľudovci však chcú ísť ešte ďalej a vypísať referendum o zotrvaní Dánska v únii. Nádejných koaličných partnerov najviac rozdeľuje ich prístup k verejným výdavkom. Rasmussen ich chce zmraziť, a Dahl, o ktorom sa hovorí, že by mohol mať záujem o kreslo ministra financií, je za ich zvýšenie.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #parlamentné voľby #Helle Thorningová-Schmidtová