Zakaukazskí extrémisti zložili prísahu vernosti Islamskému štátu

Velitelia extrémistických skupín na ruskom severnom Kaukaze prisahali vernosť Islamskému štátu (IS). Zvukový záznam prísahy náčelníkov takzvaného Kaukazského emirátu sa objavil na komunikačnej sieti YouTube.

24.06.2015 13:03
debata (7)

Sľub vernosti islamskí radikáli adresovali vodcovi IS Abuovi Bakraovi Bagdádímu. „Kaukazský emirát“ je politický koncept kaukazských islamistov, ktorý zahŕňa ruské severokaukazskej republiky a pokračuje na sever do hĺbky juhoruských stepí.

Prísaha zložená do rúk Bagdádího zaväzuje k vernosti podľa zvukového záznamu extrémistov z Dagestanu, Čečenska, Ingušska a Kabardsko-balkarskej a Karačajsko-Čerkeskej republiky. „Emirát“ kaukazských radikálov bol v Rusku a USA zaradený na zoznam teroristických organizácií.

Podľa expertov citovaných serverom Kavkazskyj uzol svedčí prísaha teroristov o úpadku hnutia, ktoré ešte v nedávno útočilo na vojenské a policajné hliadky na juhu Ruska a organizovalo v ruských mestách krvavé teroristické útoky.

Po minuloročnej smrti obávaného vodcu Doku Umarova a tohtoročnému usmrteniu jeho nástupcov Aliho abu Muchammada a Aliaschaba Kebekova je „emirát“ v rozklade a časť jeho bojovníkov sa presunula do teroristických táborov v Iraku, Sýrii a Afganistanu.

Aké bude mať príslušnosť severokaukazských radikálov k Islamskému štátu dôsledky, je podľa ruských odborníkov predčasné odhadovať. Zmenu bojovej taktiky experti neočakávajú, problémy môžu nastať v prípade, že sa teroristi bojujúci v radoch Islamského štátu do Ruska vrátia. Podľa ruskej bezpečnostnej rady bojuje v Sýrii a Iraku asi tisícka ruských občanov, neoficiálne odhady sú podstatne vyššie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémisti #prísaha #Kaukaz #vernosť #Islamský štát