Kurdské Amazonky naháňajú strach

Pre teroristov z Islamského štátu má žena jasne definované mantinely. Musia byť zahalené, poslúchať manžela a opustiť dom môžu, len ak je to naozaj nevyhnutné. Na kurdské Amazonky, ktoré často proti nim bojujú v špeciálne čistých ženských oddieloch, však nemajú, pripomenul aj nemecký Focus.

25.06.2015 07:34
debata (25)

Kurdské dievčatá a ženy, ktoré majú na starosti napríklad kontrolu hraníc na severe Sýrie, znamenajú pre Islamský štát minimálne dva problémy. Popri pretrvávajúcich bojoch je to aj zápas s ideológiou, podľa ktorej kto zomrie rukou ženy, nedostane sa do neba. A teda žiaden moslim sa po smrti nedočká sľubovanej náruče 77 panien.

"Nemáme čo stratiť. Skôr sa vyhodíme do povetria, než by sme sa dali zajať fanatickými bojovníkmi Islamského štátu,“ napísala nedávno na sociálnej sieti jedna z Kurdiek. Sú medzi nimi dievčatá a ženy nielen zo Sýrie, z Iraku, ale aj z Turecka.

Islamský štát však nielen vďaka nežnému pohlaviu v radoch kurdských ozbrojencov pomaly stráca kúzlo neporaziteľnosti. A to napriek tomu, že ešte stále má imidž veľkej sily. Viaceré kurdské víťazstvá nad extrémistami v posledných dňoch potvrdzujú, že nad IS možno vyhrať nielen bitku, ale aj vojnu.

Kurdské milície najnovšie dobyli vojenskú základňu, ktorú v minulých bojoch obsadili islamskí radikáli. Kurdi sú tak len 50 kilometrov od severosýrskeho mesta Rakká, v ktorom má hlavný stan IS. Darí sa im tak pomaly, ale iste získavať kontrolu nad územím, ktoré hraničí s Tureckom. Konkrétne od mesta Kobani na západe až po provinciu Hasaka na východe.

„Bojujeme s džihádistami z IŠ a medzinárodné spoločenstvo nás považuje za najefektívnejšiu silu v boji s nimi. A to nám vyhovuje,“ povedal pre televíziu CNNTür Sálich Muslim, jeden z lídrov sýrskych Kurdov tvoriacich ozbrojenú zložku Jednotky ľudovej obrany (Yekîneyên Parastina Gel, YPG).

V čom však konkrétne spočíva vojenský úspech Kurdov, kladú si mnohí otázku predovšetkým v súvislosti s doteraz málo úspešným bombardovaním medzinárodných síl pozostávajúcich z dvanástich krajín vedených USA.

Odborníci sa zhodujú v tom, že je to napríklad v kurdskom nasadení v pozemných bojoch, zatiaľ čo medzinárodná koalícia sa spolieha na pokračujúce nálety na objekty IS. Aj to však pomáha Kurdom. I keď, ako tvrdia opozičné sýrske zdroje, pri už spomínanom útoku na základňu radikálov blízko Rakká si nálet vyžiadal aj smrť 26 Kurdov.

Za ďalšiu prednosť v boji s radikálmi z IS považujú viacerí pozorovatelia úzke kontakty sýrskych Kurdov so svojimi bratrancami v susednom Iraku, ktorí sa s nimi delia o bohaté skúsenosti z bojov na severe Iraku. Či už v prípade jednotiek Saddáma Husajna, alebo z bojov v irackej tzv. nárazníkovej asi tridsaťkilometrovej zóne, kde čelili vždy tureckým prepadovým jednotkám.

Nie je tajomstvom ani úzke prepojenie sýrskej kurdskej YPG s tureckou kurdskou Stranou kurdských pracujúcich (PKK), ktorej šéfa Abdullaha Öcalana drží Ankara už roky za mrežami na jednom z tureckých ostrovov.

Počet príslušníkov YPG sa pohybuje od 15– do 45-tisíc ozbrojencov. Väčšinou sú vyzbrojení ľahkými zbraňami, čo im umožňuje mobilné preskupovanie živej sily. V poslednom čase však k ruským tankom T-55 pribudla aj ďalšia trofejná ťažká technika z bojov s džihádistami. Hlavnú úlohu v zásobovaní Kurdov zbraňami podľa Washingtonu však zohrávajú letecké dodávky medzinárodnej koalície.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #dievčatá #Kurdi #Islamský štát #bojovníci