Francúzsko vyhostilo islamských duchovných, chce zatvoriť mešity

Francúzsko od januára vyhostilo 12 islamských duchovných, ktorí vo svojich kázňach podnecovali k nenávisti. Je odhodlané v tom pokračovať a navyše zatvoriť všetky mešity, v ktorých sa vyzýva k násiliu. Povedal to v pondelok francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve v reakcii na piatkový útok na juhovýchode Francúzska.

29.06.2015 15:24
debata (26)

„Pokiaľ sú združenia, ktoré spravujú mešity a ktorých členovia vyzývajú k nenávisti a terorizmu, tak ich mešity budú zrušené,“ odpovedal minister v rozhlasovej stanici Europe 1 na otázku, či je vláda odhodlaná uzavrieť asi stovku salafistických mešít, z ktorých niektoré propagujú islamskú svätú vojnu, džihád. Činnosť mešít sa teraz skúma, povedal Cazeneuve.

Vo Francúzsku je asi 2 500 mešít. Počet moslimov v krajine, kde žije na 65 miliónov obyvateľov sa odhaduje na štyri až päť miliónov. Salafisti hlásajú návrat ku koreňom islamu a presadzujú to radikálnymi prostriedkami. Ich cieľom je štát založený na islamskej náboženskej orientácii a islamskom práve (šaría).

K pokračujúcemu vyšetrovaniu piatkového teroristického útoku v priemyselnom závode pri Lyone minister uviedol, že zadržaný podozrivý 35-ročný Yassin Salhi sa radikalizoval v minulých rokoch v meste Pontarlier pri kontakte s mužom, ktorý podľa polície pripravoval atentáty v Indonézii v spolupráci s radikálmi z teroristickej siete Al-Kajdá .

Salhi v piatok dodávkou zaútočil na sklad americkej spoločnosti na výrobu technických a priemyselných plynov Air Products v priemyselnej zóne Saint-Quentin-Fallavier asi 30 kilometrov južne od Lyonu. Atentát sa obišiel bez obetí na životoch, ale na mieste sa našla odrezaná ľudská hlava a islamské nápisy. Obeťou s odrezanou hlavou bol Salhiho 54-ročný zamestnávateľ, jeden z miestnych podnikateľov.

„Motív vraždy bol nepochybne sčasti súkromnej povahy, ale použil symboliku, ktorá odkazuje k najhorším a najpodlejším podobám terorizmu,“ zdôraznil minister Cazeneuve. Vlajky s islamskými nápismi pri odrezanej hlavy obete pripomínajú štýl Islamského štátu (IS), ktorý sa k francúzskemu útoku neprihlásil.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #islam #vyhostenie #nenávisť #mešity #duchovní