Islamisti útočili v Jemene, pri výbuchu bomby zahynulo 28 ľudí

Pri útoku na sídla dvoch bratov, vodcov šiitskych povstalcov v Saná, zahynulo v noci najmenej 28 ľudí, vrátane ôsmich žien. K útoku sa na internete prihlásili radikáli z hnutia Islamský štát.

30.06.2015 07:20
Jemen, bombový útok Foto:
Pri výbuchu bomby na sídla vodcov šiitskych povstalcov v Saná zahynulo najmenej 28 ľudí, k útoku sa prihlásili radikáli z Islamského štátu.
debata (2)

Jemenskí povstalci tiež oznámili, že cez hranice na základňu saudskoarabskej armády vypálili raketu typu Scud. Išlo vraj o „odpoveď za zločiny, ktoré má na svedomí saudskoarabská agresia“. Ak sa to potvrdí, pôjde len o druhý podobný útok od vyhrotenia bojov v marci. Rebeli sa v júni už raz pokúsili podobnú raketu na cieľ v susednej krajine, saudskoarabská armáda ju však zostrelila.

Arabská koalícia pod vedením Saudskej Arábie vstúpila do bojov koncom marca na strane jemenského prezidenta Abdar Rabbú a Mansúra Hádího. Boje sa upokojili v polovici júna, keď sa začal ramadán, ale teraz opäť naberajú na sile. Pokus OSN dosiahnuť humanitárne prímerie pre pôstny mesiac sa skončil neúspechom.

Šiiti vlani v septembri obsadili Saná a tento rok začali postupovať do ďalších častí krajiny. Svoj boj vysvetľujú ako revolúciu proti Hadího skorumpovanej vláde a ako vojnu proti sunnitským radikálom. Šiitsky islam v Jemene vyznáva asi 47 percent ľudí, ostatní sú sunniti.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #obete #Jemen #Saná #Islamský štát