Dalajláma oslavuje svoje 80. narodeniny

Tisíce prívržencov dalajlámu sa v nedeľu v americkom Anaheime zúčastnilo na začatí trojdňových osláv 80. narodenín tibetského duchovného vodcu. Dalajláma v prejave zdôraznil potrebu "súcitu" v medziľudských vzťahoch. Podľa agentúry AP dalajláma okrem iného dostane narodeninovú tortu s výškou 2,4 metra.

06.07.2015 10:32
debata (1)

„Niektoré osoby sa riadia nenávisťou. Ak im vyjadríme lásku, súcit, tak si títo ľudia uvedomia, že mier je pre ľudstvo jediný spôsob ako prežiť. Niektorí, vrátane tých, ktorých nazývame teroristami, sú tiež schopní cítiť súcit,“ vyhlásil dalajláma na zhromaždení v Kalifornii.

Nositeľ Nobelovej ceny za mier z roku 1989, ktorý sa narodil 6. júla 1935 v Tagccheru v Tibete, sa v pondelok v meste Irvine pri Los Angeles zúčastní s ďalšími osobnosťami verejných diskusií o klimatických zmenách. Na oslavné stretnutie v Anaheime bolo vstupné 35 až 180 dolárov, v Irvine sa vyberá až 93 dolárov. Peniaze podľa organizátorov pôjdu na dobročinné akcie vybrané dalajlámom.

Čína dalajlámu obviňuje, že sa snaží s pomocou násilných metód dosiahnuť nezávislosť Tibetu. Sám dalajláma naopak tvrdí, že sa usiluje iba o skutočnú autonómiu pre Tibet a popiera, že by schvaľoval akékoľvek násilné prostriedky. Dalajláma po nevydarenom povstaní proti čínskej vláde v roku 1959 utiekol z Tibetu do Indie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #dalajláma