Francúzskej armáde zo skladu ukradli výbušniny a granáty

Francúzsko zmobilizovalo svoje bezpečnostné sily potom, čo z vojenského skladu na juhu krajiny niekto ukradol najmenej desať balíčkov plastickej trhaviny, 180 rozbušiek a asi 40 granátov.

07.07.2015 17:37
debata (21)
Predpokladá sa, že krádež majú na svedomí členovia nejakého zločineckého gangu či teroristi, uviedli francúzske médiá a potvrdili úrady.

Vojaci objavili poškodený ochranný plot a v pondelok popoludní zistili, že zo skladu v obci Miramas zmizol nebezpečný materiál. Domnievajú sa, že krádež sa udiala v noci z nedele na pondelok.

„Dostal som len málo informácií, ale je to veľmi znepokojujúce. Na prípad sa zameriavajú všetky štátne zložky,“ povedal webu Le Figaro starosta obce Frédéric Vigouroux.

V objekte medzi mestami Aix-en-Provence a Arles neďaleko Marseille nie sú kasárne, ale len sklad výzbroje pre operácie francúzskej armády v zahraničí a munície pre jednotky na juhu Francúzska, spresnili médiá. Vojenský objekt o rozlohe 250 hektárov tvorí desiatky malých budov a je obohnaný dvojitým plotom z ostnatého drôtu. Cez deň tu pracuje 200 vojakov a civilistov. Nestrážia ho bezpečnostné kamery, ale nepretržité hliadky so psami. Cez noc v objekte prespáva niekoľko vojakov. Armáda ani vláda sa k prípadu zatiaľ nevyjadrili.

Odborník na otázky spojené s obranou štátu Florent de Saint-Victor hovorí o pochybení bezpečnostného zaistenia vojenského objektu. Podobná situácia nastala podľa neho v minulosti aj na iných vojenských základniach vo Francúzsku. „Podobné lúpeže nie sú bežné, ale v posledných desiatich rokoch ich niekoľko bolo,“ povedal denníku Le Nouvel Observateur. Najpravdepodob­nejšie sa dnes podľa Le Figaro javia dve hypotézy. Podľa prvej ide o vážny kriminálny čin, pričom odcudzený materiál mohol slúžiť na lúpenie bánk a ďalších objektov. Vyšetrovatelia sa zameriavajú ale aj na možnosť, že za všetkým stoja teroristi, ktorí plánujú nejaký útok vo Francúzsku.

Okrem polície, ktorá spadá pod ministerstvo vnútra, sa prípadom zaoberajú aj jednotky žandárov, ktoré vo Francúzsku riadi ministerstvo obrany.

Prvé komentáre sa čudujú nad tým, že lúpež plastickej trhaviny a granátov sa stala, hoci v krajine platia mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Po januárových útokoch v Paríži, kde dvaja islamisti zabili 17 ľudí, vláda nariadila polícii a armáde strážiť všetky „citlivé miesta a objekty“. K väčšej ostražitosti opäť vyzval koncom júna útok islamistu, ktorý po tom, čo zabil svojho zamestnávateľa a odrezal mu hlavu, sa snažil vyhodiť do povetria jeden priemyselný objekt pri Lyone.

Prijaté bezpečnostné opatrenia v posledných mesiacoch rátajú okrem iného s tým, že je potrebné viac koordinovať a organizovať už existujúce prostriedky na ochranu vojenských objektov, tvrdí Florent de Saint-Victor. Autori lúpeže šli podľa neho na istotu, takže mali zrejme komplica v radoch súčasných alebo bývalých pracovníkov armády či vojakov.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #Francúzsko #armáda #granát #výbušniny