Londýn si uctil obete teroru

Pred desiatimi rokmi sa Jack Linton druhý raz narodil. Siedmeho júla 2005 vtedy ako 14-ročný chlapec nastúpil do vlaku londýnskeho metra. "Po piatich či desiatich sekundách, čo sme vošli do tunela, prišiel obrovský výbuch. Jednoducho si myslíte, že je po vás,“ povedal Linton pre televíziu BBC.

08.07.2015 08:00
londyn, metro, obete Foto: ,
Londýnska spomienka na 52 obetí teroristických útokov spred desiatich rokov. V strede George Psaradaki, ktorý 7. júla 2005 šoféroval autobus, v ktorom sa odpálil jeden zo samovražedných útočníkov.
debata (1)

On však pred desiatimi rokmi prežil. Štyri samovražedné teroristické útoky si vtedy v Londýne vyžiadali životy 52 ľudí a takmer osemsto bolo zranených. Traja islamskí extrémisti sa odpálili v metre, jeden v autobuse. Teroristi mali kontakty alebo boli inšpirovaní Al-Kajdá.

"Nedokážete myslieť na jednu vec. Myslíte na všetkých, myslíte na ľudí, ktorých milujete. Myslíte na to, ako sa odtiaľ dostanete, na to, čo sa stalo. Keď som sa snažil dostať z metra, išiel som okolo vozňa, v ktorom nastal výbuch. Bol ako otvorená konzerva.“ opísal Linton chvíle po explózii. "Neviem, či im niekedy dokážem odpustiť,“ povedal o páchateľoch.

"Dnes sa naša krajina zišla, aby spomínala na obete jedného z najhorších teroristických útokov na území Británie,“ citovala agentúra Reuters z prejavu premiéra Davida Camerona. "Desať rokov po londýnskych útokoch 7. júla je hrozba terorizmu skutočná a rovnako smrteľná. Vražda 30 nevinných Britov dovolenkujúcich v Tunisku nám tento fakt brutálne pripomína. Nikdy sa však nedáme zastrašiť terorizmom,“ uviedol v utorok britský predseda vlády.

Cameron spolu s londýnskym starostom Borisom Johnsonom položil v utorok ráno vence k pamätníku obetí v Hyde Parku. V Katedrále svätého Pavla sa za nich konala bohoslužba. Británia si ich pripomenula aj minútou ticha.

Páchateľmi útokov spred desiatich rokov boli traja Briti pakistanského pôvodu Mohammad Sidique Khan, Shehzad Tanweer, Hasib Hussain a Germaine Lindsay, ktorý pochádzal z Jamajky a na islam konvertoval.

Premiér Cameron pred niekoľkými dňami povedal, že súčasná teroristická hrozba v podobe Islamského štátu (ISIL) je bojom súčasnej generácie. Podľa Andrewa Parkera, ktorý vedie britskú tajnú službu MI5, nebezpečenstvo pre spoločnosť predstavuje len nepatrné množstvo ľudí.

"Je však existujúcim faktom, že niektorí ľudia narodení v Británii so všetkými možnosťami a slobodami, ktoré moderná Británia ponúka, robia pokrivené rozhodnutia, ktoré predstavujú vážnu spoločenskú a bezpečnostnú výzvu,“ uviedol Parker vo verejnom vyhlásení.

V radoch ISIL bojuje podľa odhadov najmenej 600 Britov a problémom je aj radikalizácia cez internet.

"V Británii je viac džihádistov, ako to bolo v roku 2005. Na jednej strane je hrozba väčšia, na strane druhej sa zdá, že šance na veľký úspešný útok sú nižšie,“ reagoval pre Pravdu Anthony Glees, riaditeľ Centra pre bezpečnostné a spravodajské štúdie. "MI5 a protiteroristické organizácie boli schopné zmariť mnoho príprav a za posledný rok zatkli takmer 100 ľudí na základe obvinení súvisiacich s terorizmom. Za desať rokov sa naša spravodajská a bezpečnostná komunita naučila veľa o hrozbe terorizmu a oveľa lepšie chápe, ako mu čeliť,“ myslí si odborník.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #výbuch #metro