Exhajtman David Rath sa opäť zviditeľnil

Rečnil niekoľko dní a urážal, koho mohol. Exposlanec a bývalý stredočeský hajtman David Rath v závere ostro sledovaného procesu naservíroval porote trojdňový monológ. V celkovej dĺžke 12 hodín prednášal svoju záverečnú obhajobu na konci hlavného pojednávania. Rozsudok majú vyniesť budúci štvrtok popoludní.

17.07.2015 10:00
David Rath Foto:
David Rath
debata (9)

„Nebolo to skutočne veľmi šťastné," reagoval pre portál Tyden.cz na Rathov slovný maratón právnik Jan Černý. Väčšina pozorovateľov pritom už konštatovala, že je v záujme všetkých vrátane Ratha, aby sa už proces skončil a zaznel rozsudok. „Po troch rokoch je už nejaká katarzia potrebná," tvrdí napríklad komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

Rath sa vo svojom monológu usiloval spochybniť hlavne dva piliere obžaloby. V prvom prípade, týkajúceho sa škatule na šesť fliaš vína, ktorú u neho našla polícia vo vozidle a v ktorej bolo sedem miliónov korún (viac ako 258-tisíc eur). Podľa obžaloby išlo o financie z korupčných krajských zákaziek.

Posledný pokus Ratha sa týkal odpočúvania, v ktorom exposlanec a exhajtman síce vystupuje málo, ale jeho spolupracovníci na nahrávkach hovoria o miliónoch, po ktoré si príde „on".

„Súd s Davidom Rathom ponúkal od začiatku bizarné momenty, ale jeho záver prekonal všetko. Najviac to pripomína obohratý vtip, v ktorom obžalovaný z vraždy tvrdí: „Pán sudca, nemôžem za nič. Poškodený sa sám nabodol na môj nôž. A potom ešte šesťkrát."

Už pred vynesením ortieľu Rath netajil, že ráta s niekoľkoročným trestom. Žalobca Petr Jirát mu navrhol ešte v polovici mája trest deväť až dvanásť rokov za mrežami a konfiškáciu všetkého majetku. Rathovej spoluobžalovanej, podnikateľke Lucii Novanskej, 5 až 6 rokov odňatia slobody nepodmienečne a pokutu milión korún.

Novanskú by Jirát rád videl päť až šesť rokov vo väzení a mala by zaplatiť pokutu milión korún (takmer 37-tisíc eur). Obaja čelili obžalobe z prijímania úplatkov, respektíve organizácie manipulovania s verejnými zákazkami v Stredočeskom kraji. Podľa žalobcu Rathova úloha v prípade spočívala v schvaľovaní dokumentov k verejným zákazkám, ktoré potom skončili na stole Rady Stredočeského kra­ja.

„Doktor Rath vedel o tom, o aké zákazky ide a sám rozhodoval o tom, kto ktorú zákazku získa a za to bral úplatky,“ prišiel napokon k záveru žalobca Jirát.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #súd #David Rath