Ukrajinský parlament vyhlásil miestne voľby, bez Krymu a Donbasu

Ukrajinský parlament v piatok väčšinou hlasov vyhlásil na 25. októbra miestne voľby, ktoré sa majú konať po celej krajine, okrem anektovaného Krymu a okupovaných okresov Doneckej a Luhanskej oblasti na východe krajiny.

17.07.2015 14:50
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko
debata (14)

Tento priemyselný región zvaný Donbas čiastočne ovládajú separatisti. Konflikt si od vlaňajšieho apríla vyžiadal cez 6 500 mŕtvych.

Práve otázka, či sa voľby majú konať aspoň v tej časti Donbasu, ktorá zostala pod kontrolou Kyjeva, bola hlavným bodom v debate. Príslušný výbor síce radil voľby nevyhlásiť, ale koalícia sa nakoniec dohodla, že sa hlasovať bude.

V prípade „oslobodených, ale problematických miest“, ako je napríklad prestrelkami sužovaná obec Šyrokyne alebo mesto Slavyanskaya, má rozhodnúť ústredná volebná komisia a následne predložiť toto rozhodnutie parlamentu.

V „okupovanej“ časti Donbasu sa voľby z rozhodnutia parlamentu konať nemajú. Separatisti však na začiatku mesiaca ohlásili, že miestne voľby usporiadajú 18. októbra, vraj v záujme posilnenia prímeria a ukončenia konfliktu.

Prezident Petro Porošenko vzápätí odsúdil zámer separatistov usporiadať „nezákonné a podvodné voľby“ ako ďalší pokus Ruska podkopať mierové dohody.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Donbas #kríza na Ukrajine #anexia Krymu