K Austrálii sa po roku a pol dostala loď s utečencami

K severozápadnému pobrežiu Austrálie sa v pondelok priblížil drevený rybársky čln, na ktorom je podľa úradov množstvo utečencov. Ak sa táto skutočnosť potvrdí, bude to po roku a pol prvé plavidlo so žiadateľmi o azyl, ktorému sa podarilo preniknúť k austrálskym brehom.

20.07.2015 15:20
debata (10)

Canberra uplatňuje prísnu protimigračnú politiku a ešte na mori vracia lode s utečencami späť do krajín, odkiaľ vyplávali. Informuje o tom spravodajský server BBC News. Loď s utečencami videli zhruba 150 kilometrov od prístavu Dampier. Vysídlenci sú podľa prvých správ z Vietnamu a sú medzi nimi zrejme aj deti. Tieto skutočnosti zatiaľ neboli potvrdené. Austrálsky námorný úrad aj minister pre prisťahovalectvo Peter Dutton správu odmietli komentovať.

Posledná plavidlo, ktorému sa podarilo podľa BBC dostať k austrálskemu pobrežiu, bola v júni 2014 loď sa 157 žiadateľmi o azyl. Zachytili ju neďaleko austrálskeho Vianočného ostrova v Indickom oceáne, odkiaľ bola dotiahnutá k brehom Austrálie.

Do prosperujúcej Austrálie sa pokúša dostať mnoho migrantov z chudobnejších ázijských krajín, predovšetkým z Afganistanu, Srí Lanky, Iraku a Iránu. Spravidla volia cestu loďou z Indonézie. Vláda premiéra Tonyho Abbotta zaviedla v snahe odradiť utečencov od nebezpečnej cesty po mori do Austrálie prísnu azylovú politiku. Lode posiela späť na miesta, odkiaľ vyplávali. Všetkým utečencom, ktorým sa podarilo do Austrálie na lodiach dostať, znemožňuje sa v krajine usadiť.

Zadržiava ich v táboroch v ostrovných štátoch Papua-Nová Guinea a Nauru. Môžu sa potom buď vrátiť do vlasti, žiť trvalo v utečeneckom tábore alebo sa usídliť v Kambodži, s ktorou má Austrália príslušnú dohodu.

Minulý mesiac utečenci mieriaci do Austrálie oznámili OSN, že austrálski úradníci podplatili posádku lode, aby sa vrátila do indonézskych vôd. Premiér Abbott na to reagoval iba slovami, že Austrália musí byť „nesmierne kreatívna“, aby zastavila prílev utečencov do krajiny.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #loď #utečenci