Obamu bude v Keni strážiť sto tajných agentov a 10-tisíc policajtov

Do Kene s predstihom pricestovalo niekoľko sto amerických tajných agentov, aby zabezpečilo cestu prezidenta Baracka Obamu.

23.07.2015 12:57
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama
debata (44)

Keňa povolala do hlavného mesta približne 10-tisíc policajtov, čo je podľa agentúry AFP štvrtina policajného zboru krajiny. Obama priletí do Nairobi v piatok a vo funkcii prezidenta je to jeho prvá cesta do domoviny jeho otca.

Kenský úrad pre civilné letectvo oznámil, že v piatok bude v čase predpokladaného príletu amerického prezidentského špeciálu na 50 minút uzatvorený letecký priestor nad Nairobi. Podobné opatrenia sa bude opakovať v nedeľu pri Obamovom odlete do Etiópie. V USA kenský úrad kritizovali za vyzradenie harmonogramu, ktorý mal byť udržaný v tajnosti. Biely dom však oznámil, že na pláne prezidentovej cesty sa nič nemení.

Ohromujúce bezpečnostné opatrenia

V Nairobi majú byť kvôli Obamovi zatvorené hlavné cestné ťahy. Nad hlavným mestom tento týždeň prelietavalo záchranné lietadlo Osprey s kolmým štartom i pristátím, ktorý majú Spojené štáty na vojenskej základni v Džibutsku. Kenský bezpečnostný odborník Abdullahi Halakhe označil bezpečnostné opatrenia za ohromujúce.

Príprave Obamovej cesty sa venujú mnohé kenské noviny. Denník The Star napísal, že „prezidentove bezpečnostné hračky dorazili“. Komentáre sa nevyhli okrem iného ani limuzíne, v ktorej sa bude Obama pohybovať. Novinári o nej hovoria ako o pevnosti na kolieskach za 1,5 milióna dolárov, s hrubými sklami, obrnenou karosériou, vystuženými pneumatikami a vrecúškami s prezidentovou krvou v kufri. Tento automobil je len jednou zo 60 limuzín, ktoré budú v Obamovej kolóne.

Keňa očakáva pomoc proti radikálom

Kenský prezident Uhuru Kenyatta naznačil vo svojom stredajšom televíznom prejave, že si od návštevy sľubuje hlavne pomoc USA v boji proti radikálom zo somálskych milícií Šabáb. Keňa proti nim pomáha Somálsku, a stala sa tak sama terčom útokov. „Naša krajina bola terčom tvrdých zločineckých útokov. Bojujeme proti nim (milíciám Šabáb) bez oddychu a oni, rovnako ako my, vedia, že prehrajú,“ povedal Kenyatta.

V programe Obamovho pobytu je návšteva miesta, kde v roku 1998 príslušníci teroristickej organizácie al-Kájda zaútočili na americké veľvyslanectvo. Zomrelo vtedy 224 ľudí, zhruba 5000 ich bolo zranených.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #policajti #keňa #bezpečnostné opatrenia