Kaddáfího syn Sajf dostal v Líbyi trest smrti

Syna bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího Sajfu Islama v utorok v Líbyi v neprítomnosti odsúdili na trest smrti, uviedla agentúra Reuters. Hrdelné tresty dostalo aj ďalších osem vysokých predstaviteľov Kaddáfího režimu.

28.07.2015 11:59 , aktualizované: 16:08
Sajf Al-Islam Kaddáfí, Libya Foto: ,
Sajf Al-Islam Kaddáfí na archívnej fotografii z 19. novembra 2011 na palube lietadla v Zintane v Líbyi.
debata (44)

Tresty, ktoré vyniesol súd v Tripolise, súvisia s vojnovými zločinmi spáchanými počas revolúcie v roku 2011. Sajf Islam sa súdu nezúčastnil, vypovedal len prostredníctvom videokonferencie. Drží ho bývalá skupina rebelov v meste Zintán a odmieta ho prepustiť.

Súd s 37 predstaviteľmi Kaddáfího režimu sa začal vlani v apríli. Medzi odsúdenými na trest smrti je aj bývalý šéf Kaddáfího rozviedky Abdalláh Sanus, ktorý čelil obvineniu zo zločinov proti ľudskosti, a tiež niekdajší premiér Bagdádí Mahmúdí. Proti trestu sa môžu odvolať.

Muži boli obvinení okrem iného z verbovania žoldnierov, ktorí dostávali líbyjské občianstvo, z plánovania a vykonávania útokov na civilné ciele zo vzduchu, z vytvárania ozbrojených skupín či zo streľby do davu demonštrantov.

Ostatní odsúdení dostali tresty od piatich rokov po doživotie. Odsúdili ich za zločiny ako sú vraždy, únosy či sprenevera, ktoré boli spáchané počas revolúcie vedúcej k zvrhnutiu Muammara Kaddáfího.

Sajfa Islama povstalci chytili v roku 2011 pri pokuse o útek. Skupina, ktorá ho zadržiava, neuznáva vládu v Tripolise. Kabinet v líbyjskej metropole neuznáva ani medzinárodné spoločenstvo. Súdny proces v Tripolise kritizovali mnohé organizácie na ochranu ľudských práv.

Sajf Islam je tiež na zozname osôb hľadaných Medzinárodným trestným súdom (ICC), ktorý ho viní z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Podľa prokurátorov sa zúčastnil plánov svojho otca „potlačiť, a to akýmkoľvek spôsobom, demonštrácie civilistov proti Kaddáfího režimu“.

Podľa organizácie Human Rights Watch (HRW) obhajcovia súdených mužov nemali úplný a včasný prístup k súdnym spisom a niekoľko sa ich ani nemohlo stretnúť so svojimi klientmi v súkromí. Dvaja z advokátov skončili, pretože sa im vyhrážali. „Je potrebné sa pýtať, či sudcovia a prokurátori môžu byť skutočne nezávislí, keď celkovo prevláda bezprávie a určité skupiny ľudí sú nehanebne chránené pred výkonom spravodlivosti,“ uviedol Joe Stork z HRW.

„Tento proces sa konal uprostred ozbrojeného konfliktu, keď je krajina rozdelená vojnou a beztrestnosť sa stala normou. Obete závažných zločinov spáchaných počas povstania v roku 2011 si zaslúžia spravodlivosť, ale tá môže byť vykonaná jedine prostredníctvom spravodlivého a transparentného súdneho procesu,“ dodal Stork.

Podľa Johna Jonesa, britského právnika, ktorý zastupoval Sajfa Islama pred ICC, viedol k rozsudku smrti „zmanipulovaný proces“. „Celá tá vec je nelegitímna od začiatku až do konca, je to súdne schválená poprava,“ uviedol Jones. Medzinárodný trestný súd rozsudky smrti nevynáša.

Krajina má dve vlády a dva parlamenty. Medzinárodne uznávaný kabinet Abdalláha Sáního sídli spolu s parlamentom zvoleným v minuloročných júnových voľbách na východe krajiny, západ vrátane metropoly Tripolisu ovládajú islamisti. Mocenského vákua v krajine využila skupina napojená na radikálov z hnutia Islamský štát, ktorá bojuje za vlastné ciele proti obom konkurenčným vládam.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #trest smrti #Sajf Islám Kaddáfí