Dvetisíc utečencov sa pokúsilo dostať do tunela pod Lamanšským prielivom

Zhruba 2000 migrantov sa v noci z pondelka na utorok pokúsilo vniknúť pri francúzskom Calais do tunela pod Lamanšským prielivom v snahe dostať sa do Británie.

28.07.2015 22:09
debata (14)
Ide o najrozsiahlejší taký pokus za viac ako šesť posledných týždňov, oznámila agentúre AFP spoločnosť Eurotunnel, ktorá je prevádzkovateľom dopravného spojenia pod kanálom.

„Je to najvýznamnejší pokus o vpád za poldruha mesiaca,“ povedal AFP hovorca spoločnosti Eurotunnel. Incident potvrdil aj francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. Podľa agentúry AP francúzska polícia asi 200 migrantov zadržala.

Blízkosť britského územia už roky láka do prístavného mesta Calais ilegálnych prisťahovalcov čakajúcich na príležitosť dostať sa do vysnívanej Británie. Podľa najnovších oficiálnych údajov v oblasti Calais v súčasnosti táborí asi 3000 ľudí prevažne z Eritrey, Etiópie, Sudánu a Afganistanu.

V poslednom období sú na dennom poriadku pokusy prisťahovalcov ukryť sa v niektorom z kamiónov, ktoré idú z Francúzska do Británie. Niektorí migranti sa snažia preniknúť priamo do terminálu pred vjazdom do tunela pod kanálom La Manche, čím narušujú dopravu medzi Francúzskom a Britániou.

Britská ministerka vnútra Theresa Mayová v utorok oznámila, že Londýn na zlepšenie bezpečnostných opatrení pri termináli Eurotunnelu v Coquelles novo uvoľní sedem miliónov libier. O uvedenú čiastku tak Británia navýši investíciu vo výške 15 miliónov libier, ktorú už skôr sľúbila na posilnenie bezpečnosti prístavu v Calais. „(Migranti) musia vedieť, že neexistuje možnosť dostať sa cez kanál,“ uviedla Mayová po rokovaní so svojím francúzskym náprotivkom Cazeneuvom.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #utečenci #Eurotunel