Nemeckí neonacisti majú terč. Utečencov

Michael Richter z radikálnej nemeckej Ľavice sa cíti ohrozený. Jeho auto v noci z nedele na pondelok niekto zasiahol nelegálnou pyrotechnikou. Výbuchy boli podľa nemeckých médií také silné, že poškodili aj niekoľko ďalších vozidiel.

29.07.2015 09:01
Nemecko, utečenci Foto: ,
Pred centrom pre utečencov v Berlíne sa tvoria dlhé rady, ľudia prespávajú v parku pred budovou.
debata (10)

Richter je šéfom Ľavice v mestečku Freital. Politik má jasno v tom, prečo mu chcel niekto uškodiť. Stopy podľa neho vedú k neonacistom.

"Organizoval som v meste podujatia na podporu žiadateľov o azyl. Som na zozname ľudí, ktorých extrémisti pokladajú za terč,“ citoval portál thelocal.de Richtera.

Útoky pribúdajú

Polícia zatiaľ nepotvrdila, že útok bol dielom pravicových radikálov. Pracuje však aj s touto verziou. Zdá sa však, že by nebolo prekvapením, keby za výbuchmi naozaj stáli neonacisti. V Nemecku totiž jednoznačne pribúda útokov, ktoré majú niečo spoločné s utečencami. Predpokladá sa, že krajina tento rok prijme až 300-tisíc žiadateľov o azyl. "Rasistické násilie je na vzostupe,“ napísal magazín Spiegel. "Nemecké ministerstvo vnútra za prvých šesť mesiacov roka zaregistrovalo 173 porušení zákona v súvislosti s útokmi proti objektom, kde sú ubytovaní žiadatelia o azyl. Je to takmer tri razy viac ako za rovnaké obdobie v roku 2014,“ pripomenul Spiegel.

Už teraz je počet takýchto útokov prakticky rovnaký ako vlani, keď ich bolo celkovo 175. Okrem toho je vysoko pravdepodobné, že o mnohých takýchto zločinoch úrady vôbec nevedia, lebo sa ich obete báli oznámiť.

Spomenutý Freital bol v júni svedkom trojdňovej demonštrácie proti utečencom. Takmer dvesto ľudí sa pokúšalo zabrániť tomu, aby v miestnom hoteli ubytovali žiadateľov o azyl. "Je absolútne neakceptovateľné vyzývať na násilie proti utečencom,“ uviedol v súvislosti s protestmi nemecký minister spravodlivosti Heiko Mass. "Tí, čo k nám prišli, stratili doma všetko a hľadajú pomoc a útočisko,“ pripomenul nemecký politik.

Pre extrémistov sa však migranti stali terčom. V meste Meissen, ktoré je od Freitalu vzdialené menej ako 30 kilometrov, niekto podpálil budovu, kde mali ubytovať utečencov. Škodu vyčíslili na 200-tisíc eur. "Bolo to varovanie,“ povedal pre Spiegel majiteľ stavby Ingolf Brumm, ktorý pred podpaľačským útokom dostal niekoľko vyhrážok.

Politická rétorika

Meissen aj Freital sú neďaleko Drážďan v spolkovej republike Sasko. Práve tu sa vlani v októbri zrodila Pegida, teda hnutie Vlasteneckých Európanov proti islamizácii Západu. Ešte pred niekoľkými mesiacmi sa darilo organizácii dostávať do ulíc tisíce ľudí. Hnutie síce postupne zdanlivo trocha stratilo dych, ale politicky sa v Drážďanoch uchytilo. V júnových voľbách primátora získala kandidátka Pegidy Tatjana Festerlingová 9,6 percenta hlasov. Bol to jednoznačný úspech.

Festerlingová si v hlasovaní zabezpečila podporu krajne pravicovej Národno-demokratickej strany Nemecka. A o priazeň Pegidy sa najnovšie uchádza aj Alternatíva pre Nemecko (AfD). Pôvodne euroskeptická strana nedávno zmenila vedenie. Novou líderkou sa stala Frauke Petryová, ktorá bojuje proti migrantom. Mimochodom, šéfka AfD sa narodila v Drážďanoch.

Experti upozorňujú, že politická rétorika proti migrantom v Európe narastá a je to problém. Podobne, ako keď cez víkend spojil maďarský premiér Viktor Orbám utečencov s rizikom terorizmu a vyhlásil, že Európa, ako ju poznáme, je ohrozená. Toto sú vyjadrenia, ktoré akoby vypadli z programu Pegidy.

"Bol to jeden z najsilnejších krajne pravicových prejavov, aké som za svoju kariéru počul,“ reagoval na Orbána na sociálnej sieti Twitter Cas Mudde, známy holandský politológ, ktorý sa zaoberá extrémizmom.

"Spájanie terorizmu s ilegálnou imigráciu prispieva k polarizácii obyvateľstva,“ varoval Alexander Spencer z Mníchovskej univerzity Ludvika-Maximiliána. "Je to pôda pre ďalšiu radikalizáciu na oboch stranách,“ povedal pre Pravdu expert na terorizmus.

Podľa Andreasa Zicka z Bielefeldskej univerzity je dnes v Nemecku menej ľudí, ktorí by podporovali rasistické myšlienky, ako to bolo v minulosti. Tí, čo sa k nim hlása, sú však radikálnejší. Dôvodom je aj podpora, ktorú cítia práve z verejných prejavov, ako sú demonštrácie proti utečencom a proti islamu.

"Činy ako podpaľačstvo ukazujú, že pravicové extrémistické skupiny sú na vzostupe,“ povedal Zick pre televíziu Deutche Welle. "Ich členovia chcú ukázať, že po všetkých protestoch proti ubytovaniu utečencov oni aj niečo skutočne robia a berú to do vlastných rúk,“ uviedol odborník, ktorý sa zaoberá výskumom konfliktov.

Viac mŕtvych

  • Nemecko prehodnotilo štatistiku krajne pravicových útokov od roku 1990
  • ukázalo sa, že za 25 rokov bolo pri extrémistických činoch zabitých minimálne o 15 ľudí viac, ako sa doteraz uvádzalo
  • úrady preverili 745 prípadov, od roku 1990 pri 69 krajne pravicových útokoch zomrelo 75 ľudí a 145 bolo zranených
  • o preverenie štatistiky požiadali Zelení

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Neonacisti #utečenci