Eurotunel opevnia proti ilegálnym migrantom

Briti chcú pred záplavou prisťahovalcov postaviť pevnejšiu hrádzu vo Francúzsku. Po dvoch rušných nociach, keď vo francúzskom prístavnom meste Calais zaznamenali až 3 500 pokusov dostať sa cez tunel pod Lamanšským prielivom do Británie, Londýn v stredu vyčlenil sedem miliónov libier, bezmála desať miliónov eur, na posilnenie bezpečnosti pri francúzskom vyústení Eurotunela.

30.07.2015 07:47
Francúzsko, utečenci, Calais Foto: ,
Migranti v tábore Džungľa na okraji Calais čakajú na príležitosť, aby sa ako čierni pasažieri nákladného vlaku či ním prevážaného kamióna ilegálne prepravili cez podmorský tunel z Francúzska do Británie.
debata (28)

Ten za dva mesiace vzalo útokom už osemtisíc ilegálnych migrantov. Deviati z nich za rovnaký čas za pokus dostať sa do Británie zaplatili životom.

Najnovšou obeťou je asi 25– až 30-ročný Sudánec. Včera nadránom ho zrazil kamión schádzajúci z vagóna jedného z nákladných vlakov, ktoré cez Eurotunel prepravujú vozidlá medzi Francúzskom a Britániou. Len deň predtým rýchlovlak v tuneli zrazil a vážne zranil dvoch Sudáncov, ktorých liečia v nemocnici v Calais.

Vláda v Londýne pripustila, že „istému počtu“ imigrantov sa podarilo dostať do Británie, kde úrady posúdia ich žiadosti o azyl. Portál denníka The Times informoval o zadržaní 148 ilegálnych prisťahovalcov, čo je rekordný počet za jediný deň. Podľa jeho zdrojov sa navyše niektorým ďalším imigrantom podarilo obísť kontroly a dostať sa nelegálne do krajiny.

Krízou okolo Eurotunela sa v stredu zaoberal bezpečnostný kabinet britskej vlády. Namiesto premiéra Davida Camerona, ktorý je na ázijskom turné, naliehavú schôdzku viedla ministerka vnútra Theresa Mayová. Občanom, znepokojeným v čase vrcholiacej dovolenkovej sezóny narastajúcim chaosom na najrušnejšej britskej spojnici s kontinentom a neúnosne dlhými čakacími dobami na oboch stranách Eurotunela, Cameron odkázal, že pre nápravu „vláda robí, všetko čo je v jej silách“. Reagoval aj na silnejúce hlasy ozývajúce sa v Británii, podľa ktorých krízu vyvolala liknavosť francúzskej strany. „Nie je vhodná chvíľa ukazovať prstom na vinníka,“ povedal.

Ministerka Mayová v stredu Parížu tiež nič nevyčítala. Oznámila iba, že Londýn poskytne ďalšie milióny, takmer tretinu doposiaľ vyčlenenej sumy, na posilnenie bezpečnosti terminálu v Calais. Vo francúzskom prístavnom meste sa z uvoľnených prostriedkov majú postaviť dva kilometre tri metre vysokej kovovej zábrany. Tá má predĺžiť zónu, v ktorej by sa migranti nemali dostať k vozidlám čakajúcim na prepravu pod Lamanšským prielivom.

Účinnosť ochranného plota však viacerí spochybňujú. „Už teraz má plot dĺžku 22 kilometrov. Migranti si v ňom nachádzajú diery a v malých skupinách prenikajú k terminálu,“ povedal pre noviny La Voix du Nord Denis Gaudin, zástupca prefekta Calais.

Bývalý francúzsky minister práce Xavier Bertrand si tiež nemyslí, že zúfalé pokusy prevažne eritrejských, etiópskych, sudánskych a afganských utečencov preniknúť na Britské ostrovy možno zastaviť na francúzskej hranici. „Sú to každodenné ľudské drámy. Riešením by mohla byť iba námorná blokáda líbyjského pobrežia,“ povedal. „Aj Británia je za túto krízu zodpovedná, lebo umožňuje týmto migrantom pracovať bez papierov. Anglická hranica musí zostať v Doveri, a nie v Calais,“ dodal.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneu po návrate z Londýna, kde rokoval s Mayovou, prisľúbil, že napriek tomu, že polícia v oblasti terminálu v Calais bola už predtým posilnená o 350 príslušníkov, nasadí tam ďalších 120.

Francúzsky policajt, ktorý si neželal byť menovaný, sa však denníku Telegraph posťažoval, že s kolegami, ktorí hliadkujú v Calais, sú absolútne preťažení. „Je to stále horšie a horšie. Jediné, čo môžeme v okolí terminálu Eurotunela urobiť, je, že ich pochytáme a presunieme o niekoľko stoviek metrov ďalej. Nesmieme ich dať pod zámku,“ vysvetlil, prečo sa „hra na mačku a myš“ noc čo noc opakuje. Migranti majú totiž na okraji Calais svoj tábor, prezývaný Džungľa, kde ich viac ako tri tisícky čakajú na svoju príležitosť. Každý deň pritom do Džungle pribudne ďalších 100 až 150 záujemcov z krízových oblastí sveta, ktorí sa chcú usadiť v Británii. Tá je pre nich silným magnetom nielen preto, že sa tam dokážu ľahšie zamestnať v sivej ekonomike, ale aj pre štedrejšie sociálne zaopatrenie žiadateľov o azyl.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #utečenci #Eurotunel #Calais