Stovky utečencov sa opäť pokúšali preniknúť do Anglicka

Stovky nelegálnych imigrantov sa v noci na štvrtok v oblasti francúzskeho prístavného mesta Calais opäť pokúšali, mnohí z nich viackrát, dostať z Francúzska do Veľkej Británie tunelom pod Lamanšským prielivom.

30.07.2015 11:04
Calais, utečenci Foto: ,
Útoky migrantov na kanál pod Lamanšským prielivom neustávajú. Utečenci sú presvedčení, že to je jediná možnosť, ako sa dostať do Británie.
debata (10)

Francúzske ministerstvo vnútra podľa webu stanice TF1 pripustilo, že už dva mesiace registruje každú noc 1 500 až 2-tisíc takýchto pokusov. V stredu pritom zomreli dvaja ďalší prisťahovalci.

Utečenci predtým vo väčšej miere využívali na útek do Anglicka miestny prístav, ale ten úrady začiatkom júna obohnali vysokým plotom s ostnatým drôtom a rôznymi zátarasmi. Okolie ústiace k tunelu, ktorým sa z Calais do Folkestonu prepravujú kamióny na vlakových súpravách a ktorým jazdia z Paríža do Londýna osobné rýchlovlaky, je tiez oplotené, ale je ťažké miesto ustrážiť pre jeho veľkosť. Oblasť terminálu s rozlohou 650 hektárov má plot dlhý 28 kilometrov.

„Nájazdy“ prisťahovalcov k tunelu podľa spoločnosti Eurotunnel komplikujú život najmä vodičom kamiónov, do ktorých sa imigranti snažia dostať, niekedy úspešne.

„Je jasné, že niektorým sa podarí dostať sa do Anglicka a že ostatní utečenci o tom vedia. To ich utvrdzuje v presvedčení, že masové prieniky sú najlepší spôsob, ako prejsť na druhú stranu. Nemajú teda žiadny dôvod prestať, naopak, vidia dôvod počet pokusov zvyšovať,“ povedal pre denník Le Figaro jeden z 370 policajtov, ktorých francúzske úrady poslali na miesto.

„Túto noc sme sa pokúsili prejsť tunelom trikrát. So všetkými tými strážcami je to ale veľmi ťažké. Viem, že je to veľmi nebezpečné, ale skúšam to ďalej,“ povedal asi tridsaťročný sudánec, ktorý s ostatnými asi 3-tisíc nelegálnymi utečencami prežíva v improvizovanom tábore pri meste.

Zatiaľ rekordný počet pokusov úrady zaznamenali v noci na stredu, okolo 2 300. Zomrel pritom jeden mladý Sudánec, ktorého nechcene prešiel kamión, do ktorého sa snažil dostať. V stredu dopoludnia sa zase v Paríži podľa miestnych médií vážne zranil jeden Egypťan, ktorý sa chcel tajne dostať do Veľkej Británie podmorským tunelom na streche osobného rýchlovlaku Eurostar. Na stanici Garde du Nord ho pritom zasiahol elektrický prúd a jeho stav je kritický. Od začiatku júna zomrelo pri pokusoch o prekonanie podmorskéhotunela asi desať imigrantov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #utečenci #Calais #podmorský kanál