Cameron: Británia nie je pre migrantov ,prístavom bezpečia'

Vyčlenením viac finančných prostriedkov na zabezpečenie tunelu pod Lamanšským prielivom a sprísnením imigračného zákona chce britský premiér David Cameron riešiť súčasnú utečeneckú krízu.

30.07.2015 20:00
David Cameron Foto: ,
Britský premiér David Cameron.
debata (39)

Utečencov, ktorí sa snažia po tisícoch preniknúť z Francúzska do Británie, vo štvrtok konzervatívny politik tiež varoval, že ilegálni imigranti budú z krajiny bez milosti vyhostení.

Británia nie je podľa Camerona pre migrantov „prístavom bezpečia“ a ľudia prichádzajúci do Európy za lepším životom by to mali vedieť. Predseda britskej vlády tak reagoval na krízu okolo podmorského tunela, ktorým sa snaží podľa francúzskych úradov každú noc už dva mesiace dostať do Británie zhruba 1 500 až 2 000 migrantov.

„Už v súčasnosti pripravujeme zákony, aby sme zaistili, že sa Británia stane miestom, kde ilegálni imigranti nebudú môcť tak jednoducho zostať,“ uviedol britský premiér počas svojej návštevy Vietnamu. Dôvodom pre razantné riešenie situácie je podľa neho aj bezpečnosť cestujúcich v tuneli.

Úrady robia všetko preto, aby umožnili britským turistom „bezpečnú cestu na dovolenku“. Británia a Francúzsko podľa Camerona musia úzko spolupracovať, aby zabezpečili bezpečnosť spoločnej hranice. O tejto tému premiér pravidelne hovorí s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom.

Už v utorok britská ministerka vnútra Theresa Mayová oznámila, že Londýn poskytne dodatočné financie na posilnenie bezpečnosti terminálu podmorského tunela vo výške sedem miliónov libier. Cameron vo svojom vyjadrení hovoril okrem iného o „rojoch ľudí prichádzajúcich cez Stredozemné more za lepším životom“.

Práve použitím „nezodpovedného“ výrazu roj sa premiér dočkal ostrej kritiky okrem iného zo strany nevládnej organizácie Utečenecká rada. „Mal by si uvedomiť, že hovorí o ľudských bytostiach, nie o hmyze,“ uviedla úradujúca šéfka labouristickej strany Harriet Harmanová. Použitie nevhodného výrazu kritizoval aj predseda euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage.

Zástupcovia spoločnosti Eurotunnel, ktorá podmorskú spojnicu medzi Francúzskom a Britániou prevádzkuje, tento rok napočítala asi 37 000 jednotlivých pokusov o ilegálne prekročenie hranice. Podľa odhadov francúzskych úradov v okolí Calais čaká na šancu dostať sa do Británie, kde sú údajne lepšie podmienky k životu, asi 3 000 až 5 000 migrantov.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #utečenci #David Cameron #migračná kríza