Lovca Palmera čaká súd, Zimbabwe žiada o jeho vydanie kvôli zabitiu Cecila

Zimbabwe požiadalo o vydanie amerického zubára Waltera Palmera kvôli nelegálnemu lovu. Ministerstvo životného prostredia oznámilo, že vydávací proces sa už začal.

31.07.2015 09:05 , aktualizované: 13:38
debata (13)

Palmer si zaplatil za lov leva z rezervácie. Išlo o slávneho leva Cecila, ktorý bol symbolom Afriky a turistom veľmi dobre známy. Bol tiež zapojený do výskumného projektu Oxfordskej univerzity, takže nosil obojok s GPS údajmi, ktoré umožňovali sledovať jeho pohyb a život. Palmer mal zaplatiť dvom mužom, ktorí zviera vylákali z parku a mimo rezervácie ho skolil.

V USA podpísali tisíce ľudí petíciu za stíhanie Palmera. Americké federálne úrady začali vyšetrovať, či Palmer neporušil americký zákon, ktorý zakazuje platiť za ilegálny odstrel divých zvierat.

Zimbabwianska ministerka životného prostredia Oppah Muchinguriová v piatok povedala, že si Palmer zaplatil za nelegálny lov a mal by byť za to súdený v Zimbabwe. Na tlačovej konferencii o ňom hovorila ako o „zahraničnom pytliakovi“. Podľa nej prokuratúra už spustila prvé kroky k vydaniu zubára z USA. Podľa ministerky sa Palmer rýchlo „vyparil“ zo Zimbabwe späť do USA, takže ho nebolo možné zadržať. „Podľa doterajšieho vyšetrovania bola celá táto pytliacka aféra dobre pripravená a financovaná s cieľom uspieť,“ povedala Muchinguriová.

Palmer mal problémy už v USA, keď pred deviatimi rokmi vo Wisconsine zabil medveďa mimo poľovnícku oblasť. Potom zastrelené zviera previezol do oblasti, kde bol odstrel povolený a úradom tvrdil, že ho zabil tam. Dostal ročnú podmienku a peňažnú pokutu.

Lev Cecil sa stal symbolom Afriky, turisti ho... Foto: SITA/AP, Paula French
lev Cecil Lev Cecil sa stal symbolom Afriky, turisti ho milovali. Tiež bol zapojený do výskumného projektu Oxfordskej univerzity.

V prípade slávneho leva Cecila sa zubár vyhovára na svojich sprievodcov, že sa riadil ich radami. Netušil údajne nič o tom, že ide o známe zviera. Cecila zabil na pozemku farmy na hranici národného parku Hwange, v ktorej lev žil.

Na farme hospodári Honest Ndlovu, ktorý bol pôvodne tiež zatknutý aj s jedným zo sprievodcov. Z ničoho ale obvinený nebol a podľa právnikov bude v prípade zrejme figurovať ako svedok proti sprievodcovi Theovi Bronkhorstovi. Toho zatkli a obvinili z toho, že nezabránil nelegálnemu lovu. Na súd, ktorý je naplánovaný na začiatok augusta, čaká na slobode, pretože zložil kauciu.

Britskému denníku The Telegraph Bronkhorst udalosti podrobne popísal. Povedal, že 1. júla sa vydal na lov s Palmerom, so synom Zanom, ktorý je profesionálny lovec, a so stopárom, ktorého poslal Ndlovu. Našli vraj mŕtveho slona, ktorého použili ako návnadu a zakryli ho vetvami a trávou.

Najskôr sa priblížila levica, ale odišla, potom prišiel Cecil. Palmer vraj po ňom vystrelil z luku, po čom lev ušiel. Bolo desať hodín večer a Bronkhorst mal podozrenie, že je lev ranený. Muži odišli domov a ráno sa vrátili, aby leva vyhľadali. Našli ho o deviatej ráno zraneného a Palmer ho potom zastrelil. Až potom si vraj všimli, že má obojok.

„V noci som obojok nevidel, a keď som ho ráno zbadal, bol som zničený rovnako ako klient. Spanikáril som, odopol som mu ho a zavesil na strom. Pripúšťam, že som ho mal odniesť správe parku. Potom sme vzali trofej, za ktorú si klient zaplatil, teda kožu a hlavu. Potom som odišiel do správy národného parku a ohlásil, čo sa stalo. Mal som so sebou vziať aj obojok,“ povedal Bronkhorst. Palmer údajne zaplatil 50-tisíc dolárov.

Keď sa vrátili domov neďaleko rezervácie Hwange, Palmer Bronkhorsta ešte požiadal, či by mu nezohnal na odstrel veľkého slona. Bronkhorst mu povedal, že to nedokáže a tak vraj Palmer odcestoval do Johannesburgu.

Bronkhorst tiež povedal, že sa stal profesionálnym lovcom proti svojej vôli, keď ho v roku 2000 vyhnali z vlastnej farmy. „Nechcem strieľať zvieratá. Robím to len preto, že je to jediná možnosť, ako sa uživiť. Som poľnohospodár,“ povedal britskému denníku nešťastný lovecký sprievodca.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Zimbabwe #lev Cecil #Walter Palmer