Ľudia na Réunione si trosky nedali do súvislosti s lietadlom, niektoré spálili

Z predmetu, ktorý sa ráno našiel na ostrove Réunion ako údajne druhý úlomok z nezvestného malajzijského lietadla, sa vykľul kus rebríka. Informoval o tom malajzijský predstaviteľ zodpovedný za civilné letectvo.

02.08.2015 18:08
Réunion, ostrov, lietadlo, MH370 Foto: ,
Experti prehľadávajú ostrov Réunion a hľadajú ďalšie možné trosky pochádzajúce z boeingu.
debata (3)

„Prečítal som si v médiách o tom, že nový úlomok bol súčasťou dverí. Ale u expertov na letectvo a u odborníkov v teréne na ostrove som si overil, že to bol len domáci rebrík,“ povedal Azharuddin Abdul Rahman.

Predchádzajúci nález, dvojmetrový úlomok objavený na pláži pri meste Saint-André na východe ostrova, prepravili do špeciálneho laboratória pri Toulouse vo Francúzsku. Experti majú určiť, či úlomok pochádza z krídla malajzijského lietadla na linke MH370, ktoré vlani v marci bez stopy zmizlo. So skúmaním úlomku začnú v stredu.

Malajzijský minister dopravy Liow Tiong Lai uviedol, že k skúmaniu úlomku sa pripoja aj experti z Malajzie, Číny a USA, vrátane pracovníkov spoločnosti Boeing. Medzitým zdroje z miestnych úradov popreli predchádzajúce správy o tom, že prevzali do úschovne druhý úlomok nájdený na inom mieste ostrova.

Trosky boli možno vyplavené už pred troma mesiacmi

Britský denník The Daily Telegraph s odvolaním sa na obyvateľov ostrova napísal, že trosky lietadla boli možno na Réunione vyplavené už pred troma mesiacmi, ale ľudia si neuvedomili možnú súvislosť s nezvestným malajzijským boeingom. Nicolas Ferrier, ktorý upratuje na pláži, tvrdil, že začiatkom mája našiel modré sedadlo, ktoré ale ako iné nálezy spálil. Teraz však na ostrove vypukla „honba za pokladom“ v podobe možných úlomkov z MH370. Svoje nálezy ľudia ukazujú policajtom na plážach či rovno ich odnášajú na policajné stanice, ale zatiaľ sa žiadny ďalší úlomok objaviť nepodarilo.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines zmizol z radarov vlani 8. marca krátko po štarte z Kuala Lumpuru. Na palube lietadla bolo 239 ľudí, ktorí podľa všetkého zahynuli, keď stroj z doteraz nejasných príčin zrejme havaroval a spadol na neznámom mieste do mora.

Vyše dvojmetrový úlomok, ktorý bol zrejme vztlakovou klapkou krídla, objavili v stredu na Réunione pracovníci firmy, ktorá čistí pobrežie. Malajzijská vláda následne potvrdila, že tento predmet pochádza z lietadla Boeing 777, teda rovnakého typu ako zmiznuté lietadlo z letu MH370.

Minister Liow Tiong Lai v nedeľu spresnil, že toto zistenie potvrdili aj francúzske a americké úrady, výrobca lietadla Boeing i malajzisjký expertný tím.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #reunion #MH370 #trosky lietadla