Krym: Začala sa poslanecká turistika?

Napriek ťažkostiam spojeným s adaptáciou po pripojení Krymu k Rusku rastie na polostrove turistický ruch. Aj keď to stále ešte nie je ako v "ukrajinských" časoch. Medzi návštevníkmi sa však v poslednom čase neobjavili iba turisti. Boli medzi nimi aj poslanci západných krajín a ďalší sa ešte len chystajú. Majú záujem na vlastné oči sa presvedčiť, ako žijú obyvatelia Krymu.

06.08.2015 10:00
krym, ukrajina, žena, putin, oslavy, 1.máj, Foto:
Žena s portrétom ruského prezidenta Vladimira Putina počas tohtoročných osláv 1. mája na Kryme.
debata (70)

„Na polostrove je situácia pokojná. Krym si zvolil vlastnú cestu. Súčasný stav na Kryme neznamená medzinárodnú krízu a je logické, že je súčasťou Ruska,“ vyhlásil koncom júla po návšteve Jalty, Simferopoľa a Sevastopoľa Thierry Mariani, vedúci desaťčlennej skupiny poslancov francúzskeho parlamentu citovaný ukrajinskou agentúrou UNIAN.

Vzápätí si poslanci z krajiny galského kohúta vyslúžili od Kyjeva trojročný zákaz vstupu na Ukrajinu a trestné stíhanie za „porušenie suverenity a ilegálny vstup do krajiny“, za čo im podľa ukrajinských úradov hrozí osem až desať rokov za mrežami.

„Na Ukrajine majú osobitý humor,“ reagoval Mariani. V Kyjeve zároveň zdôrazňujú, že ide „len“ o opozičných pravicových poslancov zo Sarkozyho strany Republikáni. A to napriek tomu, že je považovaná za jednu z hlavných politických síl vo Francúzsku.

Kto bude ďalší?

Vzápätí po Francúzoch chcú zaklopať na krymské dvere aj ich talianski kolegovia z hnutia Päť hviezd a senátori z Ligy severu. Aj nemeckí poslanci nevylučujú, že na jeseň po parlamentných prázdninách sa touto otázkou môže zaoberať aj Bundestag.

„Myslím si, že návšteva francúzskych poslancov na Kryme je správnym krokom. Ako predstavitelia volení ľudom musia informovať oficiálne francúzske miesta, politikov, ako aj spoločnosť o skutočnom dianí na polostrove,“ cituje portál Deutsche Welle Alexandra Noa, člena nemeckej parlamentnej frakcie Ľavica.

V súvislosti s „hroziacou“ poslaneckou turistikou na Krym bijú v Kyjeve už niekoľko dní na poplach. Počnúc vládou, cez šéfa parlamentu Volodymira Hrojsmana až po niektorých politológov. Za možnou lavínou návštev nevidia snahu západných zákonodarcov presvedčiť sa na vlastné oči, ako sa dnes žije na polostrove, ale už tradične „ruku Moskvy“. Pritom sa nespomína, že napríklad vedúci francúzskej delegácie Thierry Mariani bol v Kyjeve aj v Donbase ešte skôr, ako navštívil Krym.

Kyjev: Ide o bezvýznamných poslancov

„Pomocou európskej siete ruskej rozviedky smerujú obrovské sumy na účty týchto poslancov. Možno preto tvrdiť, že bezvýznamní európski politici, ktorí nereprezentujú dôležité politické sily, sa jednoducho rozhodli zarobiť na ukrajinskom nešťastí,“ vyslovil na súčasné ukrajinské pomery charakteristickú špekuláciu ukrajinský politológ Sergej Danilenko, člen Ukrajinskej rady pre zahraničné otázky. V rozhovore pre Deutsche Welle dokonca predpovedal, že takto si „zarobiť“ môžu už v dohľadnej budúcnosti aj poslanci z Maďarska, Rakúska, Grécka, Portugalska a zo Španielska.

Moskva: Ľady sa lámu

Na druhej strane Moskva prezentuje uskutočnenú, ale aj chystané návštevy európskych poslancov ako „prelomenie ľadov“ v zámerne skreslených informáciách o živote na polostrove. „Vďaka francúzskym poslancom sa rúca mýtus o agresívnom Rusku a Európa sa dozvedá pravdu,“ citujú poslanca ruskej Štátnej dumy Leonida Sluckého nemecké noviny Frankfurter Allgemeine.

Jacques Miyar, jeden z členov už spomínanej „hriešnej“ francúzskej delegácie, bol otvorenejší, keď reagoval na kritiku šéfa francúzskej diplomacie Laurenta Fabiusa na adresu poslancov konajúcich „na vlastnú päsť“.

„Myslím si, že na nešťastie pán Fabius nasleduje ultra Európanov. Som však presvedčený, že dobre vie, že sme v slepej uličke. Je preto pochopiteľné, že nemôže vidieť, že existujú poslanci, ktorí hovoria nie. Ba čo viac, že v tom ďalej pokračujeme… Vo francúzskej zahraničnej politike existujú dve chyby – utópia a odmietanie reality,“ cituje poslanca ruská agentúra RIA Novosti.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Krym #kríza na Ukrajine #poslanecká turistika