V Európe je ako na Sahare. Extrémne sucho a horúčavy ničia úrodu

Nekonečné sucho sprevádzanými tropickými horúčavami ničia v Európe úrodu, likviduje mladé porasty stromov a ohrozuje život v okolí riek.

12.08.2015 13:59
počasie, horúčava Foto: ,
Európa bojuje s extrémnymi horúčavami, ktoré majú negatívny dopad na ľudský organizmus i prírodu.
debata (24)

Maďarskí poľnohospodári oznámili, že len na úrode kukurice čakajú škody v prepočte za 130 miliónov eur, nakoniec však môže byť až dvojnásobná. Až o polovicu menšiu úrodu kukurice očakávajú aj niektorí nemeckí farmári.

Horúčavy, ktoré pripomínajú Saharu, sa v strednej Európe zďaleka nekončia, vo štvrtok a v piatok sa totiž očakávajú najvyššie teploty, až potom by sa mali horúčavy trochu zmierniť. Slovensko na najbližšie tri dni vyhlásilo najvyšší, tretí, stupeň výstrahy pred horúčavami.

Maďarsko tento rok plánovalo vyprodukovať vyše osem miliónov ton kukurice. Vlna horúčav a s tým súvisiace extrémne sucho podľa šéfa maďarského zväzu pestovateľov obilia Józsefa Vancsuru zapríčinili o viac ako milión ton menšiu úrodu. Mnohé kukuričné polia chradnú, pretože v krajine nie je dostatok vlahy.

Európske pláže sú preplnené, ľudia sa snažia... Foto: SITA/AP, Stefan Sauer
počasie, horúčavy, teplo, leto Európske pláže sú preplnené, ľudia sa snažia ochladiť vo vode.

Problémy hlásia aj pestovatelia slnečnice, ktorá je dôležitým maďarským vývozným artiklom. Rastliny na vysušených poliach živoria a nemajú očakávanú kvalitu. Kukurica a slnečnica tvoria zhruba pätinu maďarskej poľnohospodárskej produkcie.

Biednu úrodu kukurice očakávajú aj Nemci. Napríklad v južnej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko poisťovne odhadujú o 50 percent menšiu úrodu. Na niektorých miestach vraj farmári kvôli suchu prišli na poliach o všetko. Podobné čierne vyhliadky hlásia aj Hesensko. „Na jar bolo chladno a málo pršalo, súčasné horúčavy a sucho sa postarali o zvyšok,“ uviedol šéf zväzu hesenských poľnohospodárov Friedhelm Schneider.

Značné škody si sucho vyžiadalo aj na stromoch, predovšetkým na novo vysadených, ktoré sa s nedostatkom vlahy nevedia vyrovnať. Problémy má napríklad Hesensko, ale i Berlín. Pôda je podľa odborníkov vyprahnutá najviac za posledných 50 rokov.

Extrémne horúčavy a sucho sa odzrkadľujú aj na... Foto: Reuters
počasie, leto, horúčava, Labe, Drážďany Extrémne horúčavy a sucho sa odzrkadľujú aj na stave vodných tokov v Európe. Na snímke dramatický pokles hladiny rieky Labe v Drážďanoch.

Sucho trápi aj rieky a potoky, značný úbytok vody je očividný napríklad na Labe. Výrazne nižšie oproti ostatným rokom je aj hladina Domaského jazera. Jeho hladina je o 60 centimetrov nižšia ako zvykne bývať.

Slovenský hydrometeorologický úrad (SHMÚ) kvôli horúčavám od stredy do piatka vyhlásil na celé územie Slovenska tretí stupeň výstrahy. Celoplošná výstraha pred horúčavami najvyššieho stupňa bola prvýkrát v histórii SHMÚ. Horúco bude do konca týždňa, mierne ochladenie očakávajú slovenskí meteorológovia až od budúceho týždňa. Aj tak však bude zvyšok augusta nadpriemerne teplý.

Extrémne teploty nezaťažujú len ľudský organizmus a prírodu, problémy má aj technika. V utorok museli dočasne zastaviť prevádzku na plynovode Jamal medzi Ruskom a Nemeckom, pretože kvôli horúčavám sa pokazila kompresorová stanica na východe Nemecka. Horúčavy tiež deformujú železničné trate a cesty. Napríklad pri Lipsku v Sasku je kvôli zvlnenej ceste znížená na diaľnici A9 rýchlosť na 40 kilometrov za hodinu.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #horúčavy #úroda #sucho