Paríž a Londýn podpísali dohodu o spolupráci v utečeneckej kríze

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve a jeho britská kolegyňa Theresa Mayová v severofrancúzskom Calais podpísali dohodu o posilnení spolupráce pri riešení utečeneckej krízy v okolí tohto prístavného mesta. Britská vláda sa rozhodla vyčleniť o 10 miliónov eur viac na dvojročný program prijímania utečencov a prisťahovalcov v Calais na severe Francúzska.

20.08.2015 14:09 , aktualizované: 16:19
France Britain Migrants Foto: ,
Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve a britská ministerka vnútra Theresa May na tlačovej konferencii v Calais po podpísaní bilaterálnej dohody.
debata (3)

Dohoda stanovuje pridelenie „dodatočných zdrojov“ zo strany Británie v snahe zabezpečiť tunel pod Lamanšským kanálom pred nežiaducim tokom migrantov. Ťažiskovými bodmi dohody sú spoločný postup proti pašerákom, posilnenie bezpečnostných opatrení, ale aj humanitárna pomoc tisícom migrantov táboriacich pri Calais v snahe dostať sa na lode alebo cez Lamanšský tunel do Británie.

Za účelom boja proti zločineckým skupinám pašerákov vznikne na základe dnešnej dohody v Calais spoločné francúzsko-britské veliteľské a kontrolné stanovište. Vôbec prvýkrát tak budú na francúzskej pôde operovať aj britskí muži zákona. Vo velení strediska bude stáť vždy jeden Brit a jeden Francúz, ktorí budú pravidelne podávať hlásenia svojim ministrom.

Text dohody obsahuje podľa francúzskych médií i zmienku o posilnení humanitárnej pomoci až trom tisícom migrantov, ktorí táboria v oblasti Calais. Doteraz pomoc poskytovali zo svojich zdrojov predovšetkým humanitárne organizácie a miestne úrady.

Sprísnia opatrenia

Francúzsko sa v dohode tiež zaviazalo navýšiť počet francúzskych policajtov prítomných v oblasti Calais z 1 300 na 1 800 a v spolupráci so spoločnosťou Eurotunnel aj počet strážcov podmorskej spojnice kontinentu s Britániou.

Naďalej zlepšovať chcú Paríž a Londýn tiež bezpečnostné opatrenia pri vjazde do tunela. Malo by ísť predovšetkým o zosilnenie plotov, lepší kamerový systém, silnejšie osvetlenie či inštaláciu infračervených detektorov pohybu.

Podľa spoločnosti Eurotunnel sa počet pokusov o preniknutie do tunela v posledných dňoch výrazne znížil a dosahuje 100 až 200 pokusov denne. Na konci júla ich bolo každý deň okolo dvoch tisíc. Od začiatku júna zahynulo pri pokuse preniknúť tunelom prinajmenšom desať ľudí.

Minister Cazeneuve dnes bude v rokovaniach o riešení európskej utečenecké krízy pokračovať v Berlíne. Stretne sa tu so svojím nemeckým rezortným kolegom Thomasom de Maizierom.

Podporia návrat migrantov domov

Čisto z technického hľadiska sa britská strana zaviazala zvýšiť bezpečnosť tunela pod Lamanšským prielivom. Nainštaluje nové monitorovacie kamery a vyšle ďalšie tímy, ktoré sa budú striedať a zaistia celodennú kontrolu krízovej oblasti v snahe znížiť počet nelegálnych utečencov.

Oba štáty chcú podporiť dobrovoľný návrat migrantov do krajín ich pôvodu prostredníctvom informačných kampaní a zavedení programov na pomoc tým, ktorí o návrate domov uvažujú. Posilniť chcú aj dialóg s krajinami pôvodu prisťahovalcov. Za týmto účelom plánujú konferenciu v Paríži, spolu s ostatnými členskými štátmi EÚ, ktorá by sa mala konať ešte do konca tohto roka.

Belgicko, ako upozornila RTBF, sa obáva, že uzavretie Calais môže zvýšiť migračný tlak na iné prístavy, odkiaľ by sa utečenci mohli snažiť dostať do Británie. Migranti sa môžu posunúť o kúsok na sever, čím by sa dostali do belgických a holandských prístavov. Už teraz sú dôkazy o náraste počtu ilegálnych migrantov v okolí francúzskeho Dunkerque, ale aj v belgickom Zeebrugge a v prístave Hoek van Holland pri Rotterdame.

Britské ministerstvo vnútra v tejto súvislosti navrhlo vytvorenie dohody medzi krajinami na pobreží Severného mora, aby sa zabránilo vytvoreniu podobných krízových situácií ako v Calais v iných mestách a prístavoch EÚ.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Calais #utečenecká kríza