Do Macedónska vstúpili stovky migrantov, polícia nezasiahla

Stovky migrantov vstúpili v nedeľu na územie Macedónska zo susedného Grécka. Macedónske bezpečnostné sily voči nim nezasiahli, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na svojho reportéra.

23.08.2015 13:25
migranti, macedonsko Foto: ,
Migranti v Gevgeliji čakajú na vlak, ktorý ich má odviezť do Srbska.
debata (24)

Príslušníci poriadkovej polície zostali rozmiestnení na macedónsko-gréckych hraniciach, prílevu migrantov však už v nedeľu nebránili.

Macedónsko namiesto toho začalo vypravovať mimoriadne vlaky a autobusy, ktoré majú utečencov čo najskôr previezť na sever ku hraniciam Srbska.

Len v sobotu sa situácia na hraniciach medzi Macedónskom a Gréckom opäť vyostrila: macedónska polícia použila omračujúce granáty, aby zabránila migrantom a utečencom – väčšinou zo Sýrie a ďalších konfliktných zón Blízkeho východu – dostať sa z Grécka do Macedónska a odtiaľ ďalej na sever smerom k Európskej únii.

Tisíce migrantov však napriek tomu prerazili policajné kordóny, alebo prebehli na druhú stranu hranice cez neďaleké polia.

Vo štvrtok macedónska vláda s cieľom spomaliť príliv utečencov vyhlásila v pohraničí mimoriadny stav a neúspešne sa pokúšala ich počet aspoň regulovať.

Macedónsko sa v uplynulom období stalo hlavnou tranzitnou krajinou pre migrantov smerujúcich cez Grécko do bohatších krajín Európskej únie. Len v priebehu júla cez túto pomerne chudobnú balkánsku krajinu prešlo takmer 39-tisíc migrantov.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Macedónsko #migranti