Otvorenie centra NATO v Gruzínsku je podľa Rusov provokáciou

Rusko pokladá otvorenie výcvikového strediska NATO v Gruzínsku za provokáciu. Vyhlásila to vo štvrtok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

27.08.2015 17:46
debata (316)

Rusko je presvedčené, že ďalšie posilňovanie vzťahov medzi západnou vojenskou alianciou a Gruzínskom destabilizuje bezpečnostnú situáciu v oblasti, dodala Zacharovová podľa tlačovej agentúry Reuters.

NATO už skôr vyhlásilo, že nové výcvikové stredisko, ktoré vo štvrtok otvorili v Gruzínsku, pomôže bývalej sovietskej republike priblížiť sa k členstvu vo vojenskej aliancii. Ostrý nesúhlas susedného Ruska s týmto centrom pri gruzínskej metropole Tbilisi bol dlho známy.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg na dnešnom slávnostnom otvorení výcvikového centra v Gruzínsku povedal, že stredisko vo vojenskej základni pri Tbilisi je súčasťou balíka opatrení pre posilnenie obrannej spôsobilosti Gruzínska, dohodnutých na summite vlani v septembri.

V centre bude personál NATO poskytovať teoretický a praktický výcvik gruzínskym vojakom a dôstojníkom. Gruzínsko je s 885 vojakmi po USA druhým najväčším prispievateľom vojakov do misie NATO v Afganistane s názvom Rozhodná podpora (Resolute Support).

Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili pred novinármi vyhlásil: „Toto výcvikové stredisko nie je namierené proti žiadnej susednej krajine. Bude slúžiť regionálnej bezpečnosti, mieru a stabilite v regióne.“

NATO sa už v zásade dohodlo, že Gruzínsko by sa jedného dňa malo stať jeho členom. Analytici však tvrdia, že tento proces odďaľuje neochota členských krajín naďalej provokovať Rusko.

316 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Gruzínsko