Tvrdil, že mu krivdili. Vraždil v živom vysielaní

Za dvoma vraždami v priamom prenose v USA bol pocit zo zlého zaobchádzania v práci. Páchateľ, ktorý zastrelil televíznu reportérku a kameramana, odkázal, že k zločinu ho dohnali rasistické prejavy a ďalšie podoby slovného ponižovania. Tí, čo ho poznali, naopak, hovoria, že v každom zamestnaní spôsoboval problémy a nedokázal potlačiť sklon k agresivite.

28.08.2015 11:00
Alison Parkerová, Adam Ward, Foto:
Reportérka Alison Parkerová a kameraman Adam Ward na archívnej snímke.
debata (7)

Tragédia sa stala v stredu ráno v americkom štáte Virgínia. Alison Parkerová (24) robila rozhovor v živom televíznom vstupe na terase nákupného centra a Adam Ward (27) stál za kamerou, keď ich zabil bývalý kolega Vester Lee Flanagan.

Vrah zmizol v aute, ale polícia sa mu rýchlo dostala na stopu. Keď havaroval pri cestných zátarasách, otočil zbraň proti sebe. Po prevoze do nemocnice podľahol zraneniam.

Mal dva revolvery

Američanmi otriasla dvojnásobná vražda zvlášť preto, že ju videli v živom vysielaní. Afroameričan Flanagan, ktorý mal 41 rokov, si dôkladne naplánoval likvidáciu bývalých kolegov. „Minulý mesiac si legálne kúpil dve strelné zbrane,“ poznamenal denník New York Times. Zastrelenie si nafilmoval na mobil, nahrávku umiestnil na internet a na sociálnej sieti napísal niekoľko poznámok, prečo vraždil. Zároveň poslal do televízie veľa strán textu, v ktorom podrobne objasnil motív zločinu. Onedlho havaroval a vzápätí sa rozhodol pre samovraždu.

Vrah nakrútil svoj čin na video. Foto: SITA/AP
strelba, zbraň, Vrah nakrútil svoj čin na video.

Flanagan začal pracovať pre televíznu stanicu WDBJ7 v marci 2012. Rýchlo sa však ukázalo, že ide o problémového človeka. „O niekoľko týždňov po jeho nástupe do televízie sa kolegovia sťažovali, že sa ním cítia ohrozovaní alebo sa pri ňom cítia nepríjemne,“ uviedla stanica BBC. „Povedal som mu, aby vyhľadal lekársku pomoc, lebo v opačnom prípade príde o prácu. Nemohli sme tolerovať jeho vytváranie nepriateľského prostredia,“ zdôraznil Dan Dennison, ktorý je šéfom spravodajského oddelenia WDBJ7.

Lenže Flanagan si nedal poradiť a neprestal sa zle správať. Vo februári 2013 mu dali výpoveď z práce. „Domáhal sa žalobou, aby súd rozhodol, že o miesto prišiel protiprávne, ale neuspel,“ napísal denník Guardian.

Nikde dlho nevydržal

Flanagan sa živil ako reportér vo viacerých televíznych staniciach. Zakaždým však musel nedobrovoľne odísť. Napríklad keď v roku 2000 pracoval pre jeden kanál na Floride, v rovnakom roku mu doručili výpoveď. O agresivite Flanagana napovedá, že keď mu v WDBJ7 dali výpoveď, museli zavolať políciu, aby ho odviedla z pracoviska.

Vrah Vester Lee Flanagan na archívnej fotke. Foto: SITA/AP
Vester Lee Flanagan Vrah Vester Lee Flanagan na archívnej fotke.

Kým Flanagan sa takmer v každom zamestnaní sťažoval na rasistické poznámky aj na posmešky, že je homosexuál, jeden z bývalých kolegov z WDBJ7 o ňom hovorí, že chyby spočívali v jeho povahe. „Nedokázal prijať kritiku, vzťahovačne ju vnímal osobne,“ povedal podľa stanice CNN Orlando Salinas.

Medzi bývalými kolegami v WDBJ7 mal Flanagan zrejme najviac v zuboch Parkerovú a Warda. Reportérke vyčítal, že mu zvykla adresovať rasistické slová a kameramanovi nevedel odpustiť, že sa naňho viackrát sťažoval u nadriadených.

Model v mladosti

Keď bol Flanagan mladík, zdalo sa, že je pred ním sľubná budúcnosť. V tínedžerskom veku si zarobil v modelingu a vyštudoval televíznu žurnalistiku na uznávanej univerzite v San Franciscu. Lenže po skončení štúdia si mu nedarilo nájsť si prácu pred kamerami. „V rokoch 1995 – 1997 sa živil sexom. Poskytoval erotické služby prostredníctvom eskortnej agentúry,“ napísal server People. Až potom sa dostal do prvej z televíznych staníc, ktorých postupne veľa vystriedal (odchádzal z nich nedobrovoľne, ako už bolo spomenuté).

Po vyhodení z WDBJ7 zostal bez zamestnania. „Napriek tomu si dokázal platiť nájom za byt,“ poznamenal denník Telegraph. V prepočte ho to mesačne stálo 600 eur.

V domácnosti žil sám, spoločnosť mu robili dve mačky. Pred vraždou ich odniesol do lesa, kde ich zabil, čo naznačuje, že si bol vedomý, že po spáchaní naplánovaného zločinu neunikne pred políciou. Po zastrelení Parkerovej a Warda ešte stihol poslať fax pozostávajúci z viac ako 20 strán do televízie ABC. „Cítil som sa ako ľudská časovaná bomba, ktorá čaká na výbuch,“ opísal svoj hnev. V súvislosti s rasizmom dodal, že poslednou kvapkou sa stal masaker v kostole v Charlestone, kde v júni tohto roku zahynulo 13 černošských veriacich.

Kontrola zbraní

Prezident USA Barack Obama po zastrelení členov televízneho štábu opakovane vyzval na schválenie prísnejších zákonov, ktoré sa vzťahujú na ručné strelne zbrane: „Vynakladáme miliardy dolárov, aby sme zamedzili terorizmu, ale nie sme ochotní zaviesť aspoň nejaké opatrenia so zdravým rozumom v oblasti bezpečnosti vlastníctva zbraní.“

Snahu šéfa Bieleho domu znovu odmietli zástancovia platnej legislatívy. „Nedovolíme, aby prípad šialeného muža zbavil Američanov práva vlastniť zbrane,“ povedal pre CNN Jim Gimore, bývalý guvernér Virgínie, ktorý sa bude usilovať o nomináciu Republikánskej strany do prezidentských volieb.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vržda v priamom prenose #Alison Parkerová #Adam Ward #vražda v USA