Cirkev sa pridala k pomoci, viedenský arcibiskup ubytuje až tisíc migrantov

Viedenská arcidiecéza uvoľní v budúcich týždňoch ubytovacie kapacity až pre tisíc migrantov. O rozhodnutí kardinála Christopha Schönborna informoval denník Die Presse.

02.09.2015 13:32
utečenci, migranti Foto: ,
Rakúske ubytovacie zariadenia sú preplnené, navyše po začiatku školského roka museli riaditelia škôl vyprázdniť telocvične a iné školské zariadenia, v ktorých boli utečenci dočasne ubytovaní.
debata (36)

Rakúsko má problémy s nedostatkom kapacít pre ubytovanie utečencov, preplnený je aj najväčší utečenecký tábor v Traiskirchene neďaleko Viedne. So začiatkom školské roka sa navyše musia vysporiadať aj budovy škôl, ktoré slúžili ako provizórne nocľahárne.

Kardinál Schönborn, ktorý je viedenským arcibiskupom, už vyzval aj ďalšie rakúske diecézy, teda cirkevné správne jednotky, aby uvoľnili miesta na prijatie migrantov, ktorí prichádzajú do Rakúska. Prístrešie by tak mohli utečenci nájsť napríklad vo farských budovách či kláštoroch.

Viedenská arcidiecéza zahŕňa oblasť hlavného mesta a východné časti spolkovej krajiny Dolné Rakúsko.

Rakúska katolícka cirkev sa rozhodla utečencom... Foto: Reuters, BERNADETT SZABO
migranti, utečenci Rakúska katolícka cirkev sa rozhodla utečencom pomôcť, viedenský arcibiskup ponúkol, že ubytuje až tisícku z nich.

Rakúsku vládu Schönborn zároveň vyzval, aby urýchlila udeľovanie víz utečencom zo Sýrie. Väčšina z nich podľa neho nakoniec azyl aj tak dostane. „Prečo teda musia prechádzať takou zdĺhavou procedúrou?“ pýtal sa Schönborn.

Rakúske médiá pripomínajú, že Schönborn cíti s utečencami aj kvôli svojmu vlastnému osudu. Narodil sa totiž v januári 1945 na zámku Skalka pri Litoměřiciach, ale čoskoro musela celá jeho rodina opustiť Československo na základe tzv. Benešových dekrétov.

Uvoľnenie kapacít v cirkevných budovách by mohlo pomôcť pri hľadaní náhrady za uzatvorené dočasné ubytovne pri imigrantov v školách. Pred začiatkom školského roka totiž museli riaditelia škôl vyprázdniť všetky telocvične a internáty.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #ubytovanie #Christoph Schönborn #viedenská arcidiecéza