Orbán: EÚ si musí chrániť hranice, inak to bude koniec Európy

Maďarský premiér Viktor Orbán je presvedčený, že Európe hrozí zánik, ak Európska únia nebude chrániť svoje hranice. V rozhovore pre štátny rozhlas v piatok povedal, že príval migrantov bude v takom prípade nekonečný a môžu prísť milióny ľudí.

04.09.2015 09:00 , aktualizované: 15:40
Viktor Orbán, maďarský premiér, Budapesť Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (39)

„Ak nebudeme chrániť naše hranice, potom prídu do Európy znovu a znovu desiatky miliónov,“ vyhlásil podľa agentúry MTI šéf maďarskej vlády, keď hovoril o svojom štvrtkovom rokovaní v Bruseli. Poukázal pritom na zásadné rozdiely v názoroch medzi Európskou úniou a Maďarskom.

Posťažoval sa pritom na to, že väčšina vedúcich činiteľov EÚ si myslí, že do únie by mal byť vpustený každý. „Ak necháme prísť každého, potom to znamená koniec Európy,“ zdôraznil Orbán, podľa ktorého by v takom prípade bola masová migrácia „nekonečná“.

Orbánov názor zdieľa šéf poľskej diplomacie Grzegorz Schetyna. „Miera migrácie je enormná, takže sa nemôžeme sústrediť – hovorím o celej Európe – na rozdelenie ilegálnych migrantov bez boja s príčinami (ich príchodu),“ povedal Schetyna súkromnému rozhlasu Radio Zet. „Musíme premýšľať o tom, ako zastaviť ilegálnu migráciu, inak budeme mať čoskoro tri štyri milióny ekonomických utečencov,“ dodal.

K aktuálnym problémom s migrantmi najmä v hlavnom meste Budapešť premiér Orbán poznamenal, že Maďarsko musí chrániť svoje hranice a aplikovať európske migračné pravidlá aj na týchto ľudí. „My Maďari, ak chceme mať naďalej možnosť voľne sa pohybovať po Európe, musíme chrániť naše hranice a takisto musíme na Východnej stanici v Budapešti vynútiť si rešpektovanie pravidiel Európskej únie,“ povedal.

Poukázal pritom na to, že väčšina utečencov, ktorí sa utáborili na Keleti, sa nechce registrovať v Maďarsku, ale sa chce dostať do Nemecka. Maďarsko ich nemôže nechať prejsť, pretože by tým riskovalo, že Rakúsko uzavrie svoje hranice. „Ak im Nemecko dá víza, môžeme ich nechať ísť,“ dodal Orbán.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Viktor Orbán #hranice #utečenci #migračná kríza