Austrália prijme 12-tisíc utečencov a rozšíri nálety v Sýrii

Austrália prijme 12-tisíc utečencov zo Sýrie a rozšíri svoje letecké útoky proti pozíciám teroristickej organizácie Islamský štát aj na územie Sýrie. Vyhlásil to austrálsky premiér Tony Abbott, ktorý tak podľahol tlaku tamojšej rozhorčenej opozície.

09.09.2015 08:20
debata (23)

Avizovaný počet utečencov, ktorí majú prísť do Austrálie, je dodatkom k zvyčajnej kvóte 13 750 osôb, ktoré Canberra ročne prijíma do krajiny. Toto jednorazové ponúknutie útočiska tým, ktorí unikajú pred štyri roky trvajúcou občianskou vojnou v Sýrii, uprednostňuje príslušníkov prenasledovaných menšín, tvrdí Abbott.

„Austrália má naďalej záväzky voči medzinárodnému úsiliu bojovať proti IS, ktorý ohrozuje stabilitu v Iraku a na Blízkom východe, ako aj bezpečnosť Austrálčanov doma i v našom regióne,“ uviedol Abbott na tlačovej konferencii v Canberre.

Austrálske vzdušné sily sa zúčastňujú operácií proti IS v rámci ťaženia pod velením USA v Iraku, ich úloha v Sýrii však bola dosiaľ obmedzená na dopĺňanie paliva a zhromažďovanie tajných dát. Rozhodnutie rozšíriť nálety aj na územie Sýrie je podľa austrálskeho ministerského predsedu odpoveďou na formálnu žiadosť Washingtonu.

Austrália sa taktiež zaviazala zaplatiť za pomoc pre 240-tisíc vnútorne vysídlených ľudí v krajinách susediacich so Sýriou a Irakom, doplnil Abbott s tým, že predmetná čiastka bude činiť v prepočte 27,5 milióna eur.

Predpokladá sa, že do Európy príde cez Stredozemné more tento a budúci rok najmenej 850.000 migrantov, uviedla v utorok OSN. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov(UNHCR)vyz­val na súdržnejšiu azylovú politiku so zámerom efektívneho riešenia narastajúceho počtu migrantov prúdiacich na starý svetadiel.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #utečenci #Islamský štát