Falošný pas je kľúčom do 'raja'

Väčšina migrantov na tzv. balkánskej ceste nepochádza zo Sýrie. Drvivá väčšina z nich však chce nimi byť. Práve Sýrčania majú totiž otvorené dvere do Európy. Hlavne do "nemeckého raja".

13.09.2015 07:00
Macedónsko, migranti, utečenci Foto: ,
Macedónsky policajt púšťa utečencov bránou v plote na hranici neďaleko mesta Gevgelija.
debata (56)

„Podľa srbskej hraničnej polície až 90 % migrujúcich osôb, ktoré tvrdia, že sú zo Sýrie, to nedokáže podložiť. Sú medzi nimi Pakistanci, občania Bangladéša a dokonca Afričania,“ konštatoval spravodajca austrálskeho denníka The Sydney Morning Herald. Jeden zo Sýrčanov na úteku priamo vyhlásil: „Všetci, ktorých tu vidíte, nepochádzajú z mojej vlasti. A už nehovorím o černochoch, ktorých pôvodnou domovinou určite nie je Sýria.“ A to je dôvod, prečo sa „praví“ Sýrčania hnevajú na "nepravých“. Honba za falošnými dokumentmi totiž znižuje ich šance na udelenie azylu.

Prosýrska vlna láka falšovateľov

Snaha zviesť sa na „prosýrskej“ vlne je živnou pôdou pre celé mafiánske siete falšovateľov dokumentov. Počnúc potvrdením o pobyte v schengenskej zóne až po, a to je najžiadanejšie, falošné pasy. Napriek tomu, že pas stojí aj 4¤500 eur. Falšovatelia v Turecku, Bulharsku, Macedónsku, ale aj v samotnom Nemecku majú profesionálne skenery a kopírovacie stroje schopné vyrobiť dokonalé falzifikáty pasov a iných dokladov totožnosti.

Z cenníka prevádzačov v eurách

  • Istanbul – Štokholm (letecky): 8 980
  • Budapešť – Viedeň (autom): 580 až 900
  • Srbsko (hranica) – Budapešť: 180
  • Srbsko – Rakúsko (autom): 990 až 1 080
  • Turecko – Nemecko (balkánskou cestou): 8 900 až 11 200

ZDROJ: Europol

„V Nemecku bude všetko bezplatné: vzdelanie, sociálne dávky, ubytovanie pre imigrantov. Tam je dobre! Chcem študovať na ekonomickej fakulte. Akonáhle sa zabývam, tak privediem celú rodinu: dvoch bratov, otca, matku, babičku a tri sestry,“ zdôveruje sa Sýrčan Chálid v parku na belehradskej autobusovej stanici. Jedným dychom tak odpovedá na otázku, prečo je toľký záujem o sýrske dokumenty. Mnohé z nich sú aj pravé, ale odcudzené. V takom prípade stačí iba vymeniť fotografiu v dokumente, na ktorý takto vycestuje do Európy aj niekoľko migrantov. „Baštou falšovateľov je turecký trh a Nemecko je v tomto smere iba jeho príveskom,“ vyhlásil pre rozhlasovú stanicu Europe¤1 Fabrice Leggeri, riaditeľ Frontexu, agentúry EÚ pre riadenie vonkajších hraníc. Ako pripomenul, v Turecku sa dnes nachádza najväčší utečenecký tábor, v ktorom žijú už približne dva milióny Sýrčanov.

Lov v mútnych vodách

Chaos okolo falošných dokumentov skrýva v sebe ešte jedno nebezpečenstvo. Využívajú ho totiž radikálni islamisti žijúci v Nemecku na verbovanie imigrantov. Podľa Hansa-Georga Maassena, zástupcu Spolkového úradu pre ochranu ústavy (BfV), ktorý vykonáva v Nemecku funkciu civilnej kontrarozviedky, „radikáli pôsobia predovšetkým v azylových strediskách“. Konkrétne ide o salafistov, ktorí presadzujú návrat k raným formám islamu a ktorých možno stretnúť dnes priamo na mníchovskej stanici. Lovia tam v mútnych vodách chaosu medzi tisíckami migrantov putujúcimi po takzvanej balkánskej ceste.

Obavy z rovnakého vývoja majú aj v USA. Šéf tajných služieb James Clapper nedávno vo Washingtone pred branným výborom Senátu USA vyhlásil: „Intenzívne pracujeme v súvislosti s možnosťou islamských radikálov infiltrovať sa medzi utečencov smerujúcich do Európy a nie je vylúčené, že majú následne namierené do USA,“ upozornil Clapper. Podľa neho však americká spravodajská služba nemá v pláne v rámci odhaľovania spomínaného nebezpečenstva infiltrovať svojich ľudí medzi utečencov.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #utečenci #migranti #migračná kríza