Rakúsko nasadí pri hraniciach kvôli utečencom armádu

Rakúska vláda poverila armádu výpomocou s prísnejším hraničným dozorom kvôli utečeneckej kríze. Oznámil to v pondelok na tlačovej konferencii kancelár Werner Faymann.

14.09.2015 11:30 , aktualizované: 13:20
utečenci, Maďarsko Foto: ,
Utečenci smerujú k Rakúsku neďaleko Hegyeshalomu.
debata (33)

O takzvané asistenčné nasadenie príslušníkov armády vraj požiadalo rakúske ministerstvo vnútra.

Rakúska ministerka vnútra oznámila aj „dočasné hraničné kontroly“ na hraniciach s Maďarskom. „Teraz ide zatiaľ o nasledujúce dni, keď sa budú tieto hraničné kontroly uskutočňovať,“ povedala rakúska ministerka pred rozhovormi so svojimi kolegami z ostatných krajín EÚ. Podľa ministerky sa Rakúsko ešte len rozhodne, na ktorých hraničných priechodoch budú kontroly uskutočňované prednostne.

„Každopádne začneme čo najskôr, priamo na rakúsko-maďarskej hranici,“ poznamenala ministerka. „Potrebujeme konkrétne riešenie radšej dnes, než zatra,“ dodala. V súčsnosti je podľa nej v Rakúsku približne 18-tisíc utečencov.

„Nemecko zaviedlo kontroly, aby vyslalo signál,“ uviedla Miklová-Leitnerová. „Nemôžeme sa len prizerať. Na čo čakáme?“ uviedla s tým, že tak ako doteraz to už nemôže pokračovať.

Polícia je pripravená – a, prirodzene, potrebuje podporu aj v podobe pomocného nasadenia armády. „Predovšetkým však na to teraz potrebuje pokyn na ‚štart‘ od spolkovej vlády. Je najvyšší čas,“ odkázala ministerka kancelárovi Wernerovi Faymannovi.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci