Austrálsky premiér Tony Abbott končí vo funkcii

Austrálsky premiér Tony Abbott neobhájil počas vnútrostraníckeho hlasovania svoju pozíciu a na čele vlády končí. Poslanci vládnej Liberálnej strany Austrálie v narýchlo zvolanom hlasovaní podporili bývalého predsedu Malcolma Turnbulla, ktorý Abbotta vo funkcii premiéra nahradí.

14.09.2015 14:36
Austrália, premiér Tony Abbott Foto: ,
Austrálsky premiér Tony Abbott neustál vnútrostranícke hlasovanie a prišiel o svoj post.
debata (3)

Abbott dlhodobo čelil silnej opozícii vo vnútri vlastnej strany, ktorá čelí v prieskumoch verejnej mienky klesajúcej popularite. Naposledy poslanci o jeho zotrvaní na poste predsedu hlasovali tento rok vo februári, vtedy ho podporili pomerom 61 ku 39. Premiér potom požiadal, aby mu zákonodarcovia dali šesť mesiacov na to, aby negatívny trend klesajúcej voličskej podpory zvrátil.

Turnbull dnes vládnych konzervatívnych poslancov vyzval, aby hlasovanie o postoch vo vedení strany zopakovali. „Premiér nie je schopný našu krajinu ekonomicky riadiť tak, ako to potrebuje,“ uviedol 60-ročný politik, ktorý je považovaný za Abbottovho hlavného rivala. Turnbull Liberálnu stranu Austrálie viedol v čase, keď bola v opozícii, a z kresla jej šéfa odišiel v roku 2009. Vtedy vo voľbách predsedu prehral práve s Abbottom o jediný hlas.

„Táto krajina potrebuje silnú a stabilnú vládu,“ uviedol k výzve spolustraníkom Abbott. „V rámci strany budeme dnes neskoro večer (popoludnie SELČ) hlasovať o pozíciu predsedu a podpredsedu. Budem kandidátom a očakávam, že zvíťazím,“ dodal. To sa však nakoniec nestalo: poslanci totiž pomerom hlasov 54 ku 44 podporili Turnbulla, ktorý sa stane už štvrtým austrálskym premiérom za posledné dva roky po Julii Gillardovej, Kevinovi Ruddovi a Abbottovi, ktorý bol v úrade od volieb v roku 2013.

Parlamentné voľby sa v Austrálii budú konať budúci rok.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #Tony Abott