Severná Kórea oznámila obnovenie výroby jadrových zbraní

Severná Kórea v utorok oznámila, že úplne obnovila prevádzku v jadrovom komplexe v Jongbjone, ktorý je považovaný za hlavný zdroj plutónia, ktoré KĽDR používa na výrobu jadrových zbraní.

15.09.2015 11:12
Kim Čong-un Foto:
Severokórejský vedca Kim Čong-un.
debata (24)

Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej toto oznámenie pravdepodobne ďalej zhorší vzťahy Pchjongjangu so svetom.

Severokórejská vláda súčasne uviedla, že pracuje na vylepšení nukleárnych zbraní „pokiaľ ide o kvalitu i kvantitu“. Jadrový komplex v Jongbjone bol „prestavali, vymenili a upravili a začal bežnú činnosť“, dodala vláda.

Severná Kórea je plne pripravená vysporiadať sa „kedykoľvek s pomocou jadrových zbraní“ s nepriateľskými Spojenými štátmi, vyhlásil šéf severokórejského ústavu pre jadrovú energiu. Pchjongjang v minulosti už trikrát testoval svoje nukleárne zbrane, v rokoch 2006, 2009 a 2013. Reaktor v Jongbjone bol uzavretý v roku 2007, v roku 2013 ale KĽDR po svojom treťom jadrovom teste a zvýšení napätia v regióne varovala, že jeho činnosť obnoví.

Pozorovatelia sú toho názoru, že severokórejské vedenie sa teraz snaží prinútiť Washington k obnoveniu rozhovorov, ktoré by chudobnému KĽDR mohli priniesť uvoľnenie tvrdých medzinárodných sankcií.

V pondelok Pchjongjang oznámil, že v októbri plánuje vypustiť družice pomocou rakiet dlhého doletu. Západ podozrieva KĽDR, že za jej údajným vesmírnym programom sa skrývajú skúšky striel dlhého doletu, ktoré Severnej Kórei zakazujú sankcie OSN. Podľa západných krajín sa Pchjongjang snaží vyvinúť raketu dlhého doletu, ktorá by bola schopná niesť jadrovú hlavicu a potenciálne mohla ohroziť americkú pevninu.

KĽDR oznámila, že vypustením satelitov chce osláviť októbrové 70. výročie založenia vládnucej Kórejskej strany práce. Družice podľa nej majú slúžiť napríklad k predpovediam počasia. „Rozvoj vesmírneho programu pre mierové účely je legitímnym právom suverénneho štátu … a severokórejský národ je plne odhodlaný toto právo uplatňovať bez ohľadu na to, čo o tom hovoria druhí,“ konštatoval riaditeľ Národného úradu pre rozvoj vzdušného priestoru.

Juhokórejské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že štart rakety dlhého doletu by predstavoval vážne porušenie rezolúcií OSN, zároveň ale vraj neodhalilo žiadne známky príprav takéhoto odpalu. Svoj prvý satelit vyslala KĽDR s pomocou rakety dlhého doletu do kozmu koncom roka 2012. Podľa expertov balistické strely a rakety vynášajúce satelity majú podobný trup, motor a ďalšie technológie.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #jadrové zbrane