Na srbsko-chorvátskej hranici narastá napätie pre utečencov

Do Chorvátska v utorok prišlo rekordných 8 750 imigrantov. Dohromady do tejto krajiny prišlo za posledný týždeň k stredajšiemu dopoludniu 44-tisíc utečencov mieriacich ďalej do západnej Európy, oznámila chorvátska vláda.

23.09.2015 12:57
debata (5)

Približne 2 900 utečencov našlo dočasné prístrešia v stanovom mestečku v prijímacom centre vo východochorvatské obci Opatovac.

Napätá zostáva situácia na hlavnom hraničnom priechode so Srbskom, ktorý od noci na stredu blokujú na srbskej i chorvátskej strane kamióny na protest proti chorvátskej blokáde srbskej nákladnej dopravy. Záhreb k blokáde pristúpil v pondelok ako k odvetnému opatreniu voči Belehradu za to, že údajne púšťa do Chorvátska príliš veľké množstvo utečencov. V utorok úrady vjazd čiastočne obnovili.

„Situácia na prechode (Bajakovo-Batrovci) je oveľa horšia ako včera (v utorok), kvôli pozastaveniu osobnej aj nákladnej dopravy a protestu kamiónov,“ povedal srbský minister obchodu, turistiky a telekomunikácií Rasim Ljajić v srbskej tlači. Uzavretý pre nákladnú dopravu je podľa agentúry Reuters aj prechod zo srbského Šidu do chorvátskeho Tovarnika. Cez hranicu prejdú len osobné autá a autobusy, kamióny musia ísť obchádzkou cez Bosnu.

Vláda v Záhrebe chce Srbsko prinútiť, aby smerovalo migrantov aj do Maďarska a do Rumunska a uľavilo tak Chorvátsku zaplavenému príchodom asi 44 000 utečencov počas jediného týždňa. Srbsko sa vyhráža odvetnými krokmi a častuje svojho suseda ultimátami, z ktorých posledné vyprší dnes večer. Tamojší premiér Aleksandar Vučić sa podľa chorvátskej tlače obrátil kvôli blokáde na lídrov krajín Európskej únie a v srbských médiáchg uviedol, že srbské spoločnosti by mohli kvôli vzniknutej škode vymáhať od Chorvátska kompenzácie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Chorvátsko #utečenci