Taliban ukázal silu, dobyté mesto urputne bráni

Je to bitka, akú Afganistan viac ako desaťročie nezažil. Vládne jednotky s americkou leteckou podporou sa urputne pokúšajú dobyť späť piate najväčšie mesto krajiny, z ktorého ich v pondelok prekvapujúcou ofenzívou vytlačili bojovníci Talibanu.

30.09.2015 09:01
Afghanistan, Taliban Foto:
Bojovníci Talibanu hliadkujú v centre Kundúzu.
debata (10)

Radikálne islamistické hnutie zaznamenalo najväčší vojenský úspech od roku 2001, keď jeho vládu zvrhla invázia spojencov pod vedením USA. Taliban v pondelok ovládol takmer celé tristotisícové mesto Kundúz na severovýchode krajiny. Vztýčil nad ním svoju bielu vlajku a z miestnej väznice prepustil stovky väzňov.

Náhly pád prvého provinčného mesta do rúk povstalcov znamená vážny úder pre vládu prezidenta Ašrafa Ghaního, ktorá v utorok zavŕšila prvý rok pri moci. Tento neúspech spochybnil jej schopnosť samostatne sa vyrovnať s islamistickými protivníkmi. Ghaní v prejave k národu sľúbil, že mesto, ku ktorému smerujú početné armádne posily, získa späť. Nepriateľ podľa neho už utrpel ťažké straty.

Podľa prezidenta mesto padlo aj preto, že vládne sily v snahe vyhnúť sa obetiam v radoch civilného obyvateľstva reagovali na útok zdržanlivo. „Vláda je zodpovedná. Nemôže a nebude bombardovať vlastné obyvateľstvo,“ vyhlásil. Proti ozbrojenému nepriateľovi však podľa neho armáda a polícia zasiahnu drvivou silou.

Do bojov sa zapojili stovky policajtov a vojakov. V meste sú prerušené dodávky elektriny i telefonické spojenie.

Vládnym jednotkám poskytli pomoc zo vzduchu Spojené štáty. Ich lietadlá v utorok ráno ostreľovali pozície Talibanu na okraji mesta. „Spojené štáty podnikli letecký útok v Kundúze, aby znížili hrozbu pre koaličné a afganské sily, ktoré sa teraz pohybujú v blízkosti Kundúzu,“ konštatoval hovorca NATO plukovník Brian Tribus.

Severoatlantická aliancia oficiálne ukončila svoje vojenské pôsobenie v Afganistane už minulý rok. V oblasti však zostalo asi desaťtisíc vojakov aliancie, ktorí sa venujú prevažne výcviku afganskej armády. Americké stíhačky, drony i protiteroristické jednotky však v Afganistane pôsobia aj naďalej. "Pokračujú tvrdé boje. Afganské bezpečnostné zložky preberajú kontrolu nad strategickými časťami mesta,“ oznámil v utorok popoludní hovorca polície Sarvar Hussainí. Tvrdenie Kábulu, že vládne sily znova ovládli strategické body mesta, však Taliban poprel.

Aj podľa svedectva miestnych obyvateľov bojovníci Talibanu naďalej patrolujú v Kundúze. V uliciach hliadkujú na vozidlách, ktoré zhabali armáde, polícii a západným humanitárnym organizáciám. „Od pondelka majú pod kontrolou našu nemocnicu, ústrednú banku a iné vládne budovy,“ povedal Abdul Ahad, lekár provinčnej nemocnice s dvoma stovkami postelí. „K všetkým sa správajú veľmi dobre, osobitne k lekárom. Ak zostanú dlhšie, môžu si získať srdcia ľudí,“ dodal.

Miestny predavač pre agentúru Reuters povedal, že počet bojovníkov Talibanu v utorok v Kundúze vzrástol. Viacerí podľa neho zamínovali cesty vedúce von z mesta.

Ako v mnohých iných afganských provinciách aj v Kundúze sa obyvatelia sťažujú na skorumpovanú a arogantnú miestnu moc. Dobytím provincie susediacej s postsovietskym Tadžikistanom by Taliban získal kontrolu nad dôležitou trasou pašovania afganského ópia do Európy.

Jeden z veliteľov Talibanu prezradil, že bojovníci dostali rozkaz, aby sa k miestnemu obyvateľstvu správali vľúdne. „Mulla Mansúr prikázal svojim veliteľom v severnom Afganistane, aby sa postarali o miestne obyvateľstvo a nie guľkami, ale dobrým správaním a sebaúctou nech si získajú jeho srdcia a mysle,“ povedal. Muhammad Mansúr od júla stojí na čele Talibanu, keď nahradil zosnulého mullu Muhammada Umara. Bojový úspech v Kundúze môže podľa pozorovateľov upevniť postavenie nového vodcu hnutia, ktorého nástup k moci mnohí jeho spolubojovníci prijali rezervovane.

„Toto je iba začiatok,“ povedal spomínaný veliteľ pre Reuters. „Naším cieľom je Kábul. Uvidíte, že dobyjeme aj Kábul a tie bábky povešiame po námestiach,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban