Cameron s termínom referenda neponáhľa

Britský premiér David Cameron oznámil, že so stanovením termínu sľúbeného referenda o členstvo Británie v Európskej únii nebude ponáhľať. Uviedol to v rozhovore britským nedeľníkom The Sunday Telegraph, podľa ktorého Cameron jasne naznačil, že referendum sa nebude konať na jar 2016, ako sa niektorí domnievali. Vyjadril sa krátko pred nedeľným začiatkom zjazdu svojej Konzervatívnej strany, na ktorom sa očakávalo oznámenia termínu referenda.

04.10.2015 12:59
debata (9)

Cameron označil prerokovávanie nových podmienok členstva pre Britániu s únijnými partnermi za „ťažkú ​​prácu“. Vyzval však konzervatívnych poslancov a všetkých svojich prívržencov, aby prejavili trpezlivosť. Je podľa neho potrebné dať partnerom v EÚ „veľa času“ na zváženie požiadaviek britskej vlády.

Vyhlásil, že sa nebojí zvyšujúcej sa pravdepodobnosti, že voliči v referende rozhodnú pre odchod krajiny z únie. Zopakoval ale, že to záleží na ústretovosti európskych partnerov. „Myslím si, že správna odpoveď pre Britániu je, aby zostala v reformovanej Európskej únii. Vždy som však hovoril, že ak nedostaneme, o čo žiadame, tak nič nevylučujem a myslím to veľmi vážne,“ zdôraznil podľa denníka Cameron.

Premiér sľúbil usporiadať referendum do konca roka 2017. Mnohí pozorovatelia predpokladajú, že sa tak stane budúci rok, aby referendum nekolidovalo s už plánovanými voľbami v Nemecku a Francúzsku v roku 2017. Očakávalo sa, že Cameron oznámi termín referenda na terajšom zjazde konzervatívcov.

Cameron v rozhovore tiež povedal, že chce presadzovať v britskom parlamente súhlas s britskými vojenskými akciami proti Islamskému štátu (IS) v Sýrii. Oznámil ďalej, že v rámci boja proti IS posilní britskú elitnú leteckú jednotku SAS (Special Air Service) a nakúpi 20 nových vojenských bezpilotných lietadiel typu Protectors.

Británia nedávno niekoľkokrát zaútočila bezpilotnými lietadlami v Sýrii proti islamistom, ktorí sa vraj chystali na atentáty v Británii. V rámci medzinárodnej koalície proti IS a so súhlasom parlamentu britské letectvo zatiaľ bombarduje len pozície islamistov v Iraku.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #referendum #David Cameron