Islamskí radikáli zničili víťazný oblúk v Palmýre

Radikáli z organizácie Islamský štát vyhodili v nedeľu v sýrskej Palmýre do povetria 2-tisíc rokov starý víťazný oblúk z rímskej éry. Oznámil to šéf oddelenia pamiatok a múzeí v Damasku Maamún Abdalkarím. Išlo o jeden z hlavných čiastočne zachovaných monumentov starorímskeho mesta.

05.10.2015 07:21 , aktualizované: 17:51
palmýra Foto:
Celkový pohľad na staroveké rímske mesto Palmýra severovýchodne od Damasku z mája tohto roku.
debata (12)

„Sme svedkami katastrofy. Od (májového) obsadenia mesta (islamistami) je to šok za šokom,“ povedal zahraničným médiám Abdalkarím. Džihádisti chcú podľa neho zničiť aj ostatné pamiatky v Palmýre. Sýrski ochrancovia ľudských práv, ktorí situáciu monitorujú z Londýna a získavajú informácie od svojich aktivistov v Sýrii, spresnili, že sunnitskí extrémisti z IS zničili oblúk, ale tamojšia kolonáda stále stojí.

„Medzinárodné spoločenstvo musí nájsť spôsob, ako zachrániť Palmýru. Islamský štát ničí pamiatky z pomsty, nie z ideologických dôvodov, pretože víťazný oblúk nebol náboženskou, ale civilnou stavbou,“ citoval web týždenníka Le Nouvel Observateur Abdalkaríma.

Generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokovová považuje tento čin za výraz nenávisti a nevedomosti. „Extrémisti týmto novým ničením ukazujú, ako veľmi ich desí história a kultúra. Títo vojnoví zločinci nezostanú nepotrestaní. Vymazať históriu sa im napriek ich zločinnému správaniu nepodarí,“ povedala Bokovová.

Radikáli z Islamského štátu už v posledných mesiacoch v Palmýre zničili dva antické chrámy. Abdalkarím agentúre Reuters povedal, že zdroje v Palmýre teraz potvrdili aj zničenie víťazného oblúka, ktorý bol súčasťou komplexu antických ruín zapísaných na zoznam UNESCO.

IS dobyl archeologickú lokalitu s pozostatkami antických chrámov, víťazného oblúka, kolonád a amfiteátra 21. mája. Zväz ochrany sýrskych pamiatok, ktorý sídli vo Francúzsku, spočítal, že za sýrskeho konfliktu bolo zničených alebo poškodených vyše 900 pamiatok. Podľa odborníkov mnoho artefaktov ukradnutých z Iraku a Sýrie putuje na ázijské trhy, najmä do Číny a Japonska. Islamský štát ich predajom na čiernom trhu financuje svoje aktivity.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #Palmýra