Taliansko začne s náletmi na pozície IS v Iraku, tvdia talianske médiá

Talianske médiá v utorok uviedli, že Taliansko posilní svoj záväzok voči medzinárodnej koalícii vedenej Spojenými štátmi, bojujúcej s militantnou organizáciou Islamský štát, a podnikne nálety na pozície tejto teroristickej organizácie v Iraku. Informovala o tom agentúra DPA.

06.10.2015 14:40
debata (20)

Podľa informácií zverejnených v denníku Corriere della Sera má byť talianskym stíhačkám v Kuvajte „v priebehu nasledujúcich hodín“ nariadené, aby začali s bombardovaním pozícií Islamského štátu v Iraku, nie však v Sýrii.

Talianske ministerstvo obrany túto správu po zverejnení bagatelizovalo vyhlásením, že nálety sú zatiaľ len „hypotézou“, o ktorej ešte musí Taliansko rokovať so svojimi spojencami. Rozhodnutie by totiž musel schváliť parlament.

Správa o údajnom začatí náletov sa v médiách objavila len niekoľko hodín pred začiatkom návštevy amerického ministra Asha Cartera v Taliansku. Počas nej Carter ešte v priebehu utorka navštívi americkú vojenskú základňu na Sicílii. V stredu by sa zase mal v Ríme stretnúť s talianskou ministerkou obrany Robertou Pinottiovou a prezidentom Sergiom Mattarellom.

Pinottiová v rozhovore pre taliansku televíznu stanicu RAI ešte minulý mesiac uviedla, že s Carterom sa počas jeho návštevy chystá prediskutovať potrebu väčšej medzinárodnej spolupráce v boji proti Islamskému štátu. Túto militantnú organizáciu pritom označila za „rakovinu, ktorej nemôže byť dovolené, aby sa šírila medzi ľudstvom“.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #USA #Irak #Islamský štát