Erdogan má vlastný plán

Počas nedávneho znovuotvorenia v Moskve dnes už najväčšej mešity v Európe bol medzi hosťami aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. ozdával úsmevy a s ruským lídrom Vladimirom Putinom pózoval pred fotoreportérmi, akoby chcel demonštrovať: všetko je v poriadku. Ukazuje sa však, že nie tak celkom.

07.10.2015 07:18
erdogan, Recep Tayyip Erdogan, turecko, Putin,... Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin koncom septembra v Moskve počas slávnostného znovuotvorenia dnes už najväčšej mešity v Európe.
debata (34)

„Ak Rusko stratí takého priateľa, ako je Turecko, s ktorým spolupracuje v mnohých oblastiach, tak stratí veľa a Moskva by to mala vedieť,“ adresoval v utorok Erdogan vyhrážku Kremľu, citovaný Reuters. Reagoval tak hlavne na dvojnásobné narušenie tureckého vzdušného priestoru ruskými vojenskými lietadlami.

Napriek tomu, že Moskva si uznala vinu a ubezpečila, že podobné incidenty už nebudú. Na druhej strane Erdogan, ale ani v Bruseli nahlas nehovoria o pravidelných narušeniach gréckeho vzdušného priestoru tureckými strojmi. Naposledy dokonca trikrát. A to v čase, keď v prvom prípade sa ruský pilot na niekoľko sekúnd ocitol nad tureckým územím.

Stačilo to na búrku nevôle nielen v Ankare, ale aj v Bruseli a „upozornenie“ z Washingtonu. Rozbehnutého Erdogana nedokázal pribrzdiť ani postoj šéfa tureckého kabinetu Ahmeta Davutogla, ktorý reagoval na ruský „vzdušný“ prešľap konštatovaním, že „incident nevyvolal napätie medzi oboma krajinami“.

V tejto súvislosti viacerí pozorovatelia upozorňujú, že v skutočnosti ani zďaleka nejde o ruské narušenie tureckého vzdušného priestoru. Ide totiž o Islamský štát a jeho udržanie sa pri živote. Z tohto pohľadu nie je vojenská aktivita Moskvy v Sýrii v záujme tureckého vedenia v Ankare.

„Erdogan urobil, tak ako vždy doteraz, prudký obrat. Nedávno pricestoval do Moskvy na otvorenie mešity. Turecko dostáva z Ruska ropu a plyn a my tam budujeme jadrovú elektráreň. Na druhej strane patrí Erdogan k tým, čo majú najväčšie objednávky vyplývajúce z občianskej vojny v Sýrii. Sponzoruje teroristov a účastníkov občianskej vojny. Turecké útoky proti Kurdom zachránili IŠ pred pádom jeho bašty mesta Rakká,“ pripomenul Jevgenij Satanovskij, blízkovýchodný odborník, v rozhovore pre agentúru NSN. Nie je tajomstvom, že už raz Erdogan zachránil od pádu „hlavné“ mesto teroristov, keď zaútočil zo vzduchu a po zemi špeciálnymi jednotkami na tylo Kurdov.

Vzťah Erdogana k IŠ ilustroval politológ Satanovskij napríklad na miliardovom obchode tureckého prezidenta s teroristami, od ktorých kupuje sýrsku ropu vyťaženú na území obsadenom islamskými radikálmi. Cez Turecko putujú do sveta aj ukradnuté archeologické artefakty. V Turecku sa rieši výkupné za teroristami unesených ľudí. Je to priestor aj pre obchod s múkou a so pšenicou. Veď na území obsadenom islamskými radikálmi v povodí Eufratu a Tigrisu sa len pšenice vypestuje ročne v hodnote približne 200 miliónov dolárov.

„Islamský štát je tyranom v Stredomorí. Pre Erdogana je to však biznis. IŠ je jeho spojencom, inštrumentom, ktorým ovplyvňuje situáciu v Sýrii,“ je presvedčený Satanovskij. Ako ironicky dodal, „my bombardujeme nie tých, ktorých by chceli“. Mal na mysli práve Turecko, Saudskú Arábiu a Katar, členov koalície vedenej USA, ktorým vyhovuje vojna v Sýrii. „Každý z nich má vlastnú teroristickú skupinu a zlí Rusi bombardujú všetkých do radu. Dohodnúť sa s nimi je nemožné,“ neodpustil si štuchnutie Satanovskij.

Z výrokov prezidenta Erdogana

  • „Turecko začne operáciu proti rebelom až to bude treba. A to bez ohľadu na názor medzinárodného spoločenstva.“
  • „USA nám môžu tlmočiť, čo si myslia o cezhraničnej operácii proti Kurdom v Iraku. Sami však rozhodneme, čo musíme urobiť. Bude to v súlade s naším bojom proti terorizmu, ale aj našimi zákonmi a snahou dosiahnuť bezpečnosť krajiny.“
  • „Sýrski kurdskí militanti podporovaní v boji proti Islamskému štátu (IS) Spojenými štátmi patria k teroristickej organizácii a spolupracujú so zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK).“
  • „Skutočnosť, že sýrska kurdská Strana demokratickej jednoty (PYD) podporuje boj koalície vedenej Spojenými štátmi proti IS, ešte nedáva tejto strane legitimitu.“
  • „Nevidím to ako (americkú) vojenskú pomoc Kurdom. Pre mňa je to vyzbrojovanie teroristických skupín. Niet rozdielu medzi Kurdskou stranou pracujúcich a Demokratickým zväzom pracujúcich.“
  • „Neexistujú dobrí a zlí teroristi.“
  • Rusko sa v tejto chvíli dopúšťa závažnej chyby. Môže ísť o náznak kroku, ktorý ho v tejto oblasti privedie do izolácie.“

Tureckú pomoc IŠ potvrdzuje aj obsah článku nedeľňajšieho vydania novín Welt am Sonntag. Spolu s ním publikuje aj fotografiu s odpoveďou nemeckej rozviedky na otázku jedného z poslancov. Na snímke možno zreteľne čítať: „Od polovice novembra 2014 potvrdzujú informácie rozviedky, že Ankara uskutočňuje dodávky zbraní silám odporu v Sýrii. Adresátom je najpravdepodob­nejšie skupina Ahrar al Šam.“ Fotokópia dokumentu sa objavila aj na stránke kurdskej PKK. Podľa mnohých vyšetrovanie úniku informácie v Nemecku len potvrdzuje pravosť informácie.

Erdogan má v Sýrii svoje plány. Ako pripomenul Gejdar Džamal, šéf Ruského islamského výboru, okrem iného aj tzv. neoosmanský projekt. V tomto smere však plány tureckého lídra najnovšie ohrozujú USA. Washington sa totiž rozhodol pomôcť aj dodávkami zbraní Kurdom, úhlavným nepriateľom Ankary. Kurdi majú byť súčasťou síl, ktoré by pomohli otvoriť tzv. druhý front proti islamským radikálom vrátane IŠ.

V konečnom dôsledku to môže mať pre Erdogana a jeho okolie smrteľný dosah vo forme vzniku kurdských autonómií v bezprostrednej blízkosti Turecka. A tu je jedna z odpovedí na otázku, prečo má Islamský štát v Ankare verného spojenca. Hlavné je, aby Kurdi nezískali samostatnosť, čo je, ako konštatuje portál Dahab, hnacím motorom pre turecké spravodajské služby, ktoré aktívne zásobujú extrémistov v nádeji, že sa ich rukami podarí udusiť kurdské ľudové hnutie.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan #Islamský štát