USA pozmenia neúspešný výcvikový program pre sýrskych povstalcov

Spojené štáty vykonajú zmeny v programe zameranom na výcvik a vyzbrojovanie umiernených síl bojujúcich proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a tiež proti extrémistickému Islamskému štátu. Podrobnosti oznámi Pentagon oficiálne v priebehu dňa. USA na program vyčlenili pol miliardy dolárov.

09.10.2015 15:26
debata (48)

Denník The New York Times s odvolaním sa na nemenovaného činiteľa amerického ministerstva obrany pritom napísal, že končí nábor takzvaných umiernených sýrskych povstalcov, pre ktorých bol pripravený bojový výcvik a ďalšie školenia v táboroch v Jordánsku, Katare, Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch.

Americký minister obrany Ash Carter povedal, že USA chcú teraz zamerať úsilie na ďalšiu spoluprácu, napríklad s kurdskými povstalcami, ktorí sa v doterajších bojoch osvedčili. USA začali výcvikový program v máji. Počítali s tým, že ním ročne prejde 5 400 starostlivo vybraných ľudí, ktorí potom budú využiteľní pre pozemné boje v Sýrii. Mnohí uchádzači však boli odmietnutí ako nevhodní. Z predchádzajúcich správ vyplýva, že pre výcvik nie je dosť adeptov a že mnohí odmietajú podmienku, že budú bojovať výhradne proti radikálom a nie proti režimu prezidenta Bašára Asada. V programe bolo v polovici septembra len asi 110 povstalcov.

V prvej vycvičenej skupine bolo údajne okolo 60 príslušníkov umiernenej opozície. Niektorých z nich počas leta uniesol radikálny front An-Nusrat, ktorý sa hlási k al-Káide: postupne časť z nich prepustila a varovala ostatných povstalcov, aby sa do amerického programu nezapájali. Divízia 30, ako si Sýrčania vycvičení Američanmi hovoria, následne k nevôli USA príslušníkov An-Nusrat označila za bratov.

Podľa New York Times však americká pomoc sýrskej opozícii neustáva úplne. V Turecku má tiež vzniknúť menšie školiace stredisko pre veliace kádre najrôznejších opozičných skupín, ktoré majú slúžiť americkému letectvu okrem iného ako navádzači na ciele protivníka. USA chcú so svojimi spojencami ďalej pokračovať v náletoch na pozícii Islamského štátu, ktorý ovláda časť Sýrie a Iraku.

Americký generál Lloyd Austin, ktorý dohliada na jednotky USA na Blízkom východe, vyhlásil v polovici septembra v Kongrese USA, že americký program výcviku sýrskych rebelov zatiaľ nenaplnil očakávané ciele. Bojov sa podľa neho teraz zúčastňuje len veľmi málo Sýrčanov vycvičených americkými vojakmi.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Bašár al-Asad #Islamský štát